Return on investment (ROI) yani yatırım getirisi, belirli bir yatırımdaki potansiyel kârınız hakkında bilgiler sağlayabilen basit bir ölçümdür. Pazarlama kampanyalarınızın her birinin YG’sini hesaplamak, stratejinizi geliştirmenize ve her zaman bilgiye dayalı ve kârlı kararlar vermenize yardımcı olur.

E-ticaret markaları tarafından dijital pazarlama kampanyalarının etkinliğini ve etkisini ölçmek için kullanılan önemli bir performans metriğidir.

Yatırım Getirisi Nedir?

Yatırım getirisi, yaptığınız bir yatırımın verimliliğini ve kârlılığını değerlendirmenin en etkili yöntemlerinden biridir. Yatırımcılar, varlıkları karşılaştırmak ve kartlarını tam olarak nerede doğru oynadıklarını belirlemek için de ROI’yi kullanabilir.

ROI’nin hesaplaması kolaydır ve yatırımcıların ve işletmelerin toplayabildiği çok miktarda bilgi, yatırım getirisine büyük ölçüde güvenilmesinin ana nedenidir. Yatırım getirisi hesaplamaları birçok avantajla birlikte gelir; ancak, bilmeniz gereken bazı sınırlamaları da vardır.

Örneğin, bir yatırım getirisi hesaplaması yaparken, elde tutma süresini değil, yalnızca yatırımın getirisini ve maliyetini hesaba katarsınız. 

ROI Ne İçin Kullanılır?

blank

ROI en iyi, iki farklı yatırımın başlangıç maliyetini karşılaştırmak ve geçmiş veya gelecekteki yatırımların kârlılığını değerlendirmek için kullanılır.

Herhangi bir kategoriye yatırım yapmadan önce dikkate alınması gereken ilk şey yatırım getirisidir. Bir yatırımın kârlı olduğunu ve daha yüksek yatırım getirisi sağladığını biliyorsanız, buna yatırım yapmanız gerekir.

Öte yandan, garanti etmeyen ve düşük yatırım getirisi sağlayan bir varlığa yatırım yapmamanız gerekir.

ROI Nasıl Hesaplanır?

Artık bu metriğin önemini anladığınıza göre, yatırımlarınızın yatırım getirisini nasıl hesaplayabileceğinize göz atabiliriz.

ROI’yi etkili bir şekilde hesaplamak için aşağıdaki ROI formülünü kullanabilirsiniz:

  • Net Gelir / Yatırım Maliyeti x 100 = ROI

ROI hesaplaması için bir başka etkili formül de aşağıdaki şekildedir:

  • Yatırımın Mevcut Değeri – Yatırım Maliyeti / Yatırım Maliyeti = ROI

“Mevcut Yatırım Değeri”, varlığın satışından sonra elde ettiğiniz kârı veya uyguladığınız belirli stratejiden elde edilen fonları ifade eder. Hesaplamaları yaptıktan sonra size bir yüzde kalacaktır. Bu yüzde, toplam YG’nizdir.

ROI hesaplama süreci hakkında size daha iyi bir fikir vermesi için aşağıdaki örneği ele alabiliriz.

Bir kişinin 400 TL’ye dijital bir para satın aldığını varsayalım. Satıştan sonra 1400 TL gelir elde ediyorsa, bu kişinin 1000 TL kazandığını söyleyebilir. Ayrıca, bir ROI hesaplayıcı kullanırsak, kişinin ilk yatırımının %350’lik bir potansiyel ROI’ye sahip olduğunu da görebilirsiniz. 

Yine de, yukarıda belirttiğimiz gibi yatırım getirisi hesaplamanın, bir kişinin varlığı hesaba kattığı süreyi dikkate almadığını unutmayın, bu nedenle %350’lik bir yatırım getirisi bile uzun süre oynamak istemeyen yatırımcılar için kötü olabilir. 

E-ticaret ROI Hesaplaması

blank

E-ticaret işletmeniz için yatırım getirisini hesaplamak oldukça basittir. Bununla birlikte, pazarlama stratejilerinde birden çok faktör olduğu için dikkat etmeniz gereken birçok faktör vardır.

SEO ve ücretli reklamlar, e-ticaret siteleri için inanılmaz derecede önemlidir. Bunun nedeni, arama motorlarında daha üst sıralarda yer almalarına ve çok daha fazla trafik kazanmalarına yardımcı olmasıdır. Bu yatırımları etkin bir şekilde hesaplamak için önce stratejiye ne kadar yatırım yaptığınızı belirlemeniz gerekir.

Örneğin, SEO çalışmaları için 4000 TL ve ücretli Google reklamları için 400 TL ayırdıysanız ve SEO yoluyla yalnızca 30 ve ücretli Google reklamları aracılığıyla beş yeni müşteri edindiyseniz, ROI sonuçlarınız aşağıdaki şekilde görünecektir:

  • SEO: ((30 x 100 – 4000) / 4000) x 100 = -%25 YG
  • Ücretli reklamlar: ((5 x 100 – 400) / 400 x 100 = %25 YG

İlk örnekteki rakamlar, SEO çabalarınızın iyi performans göstermediğini ve ücretli reklam kampanyanızın önemli sonuçlar getirdiğini göstermektedir. Bunların hepsi teoride harikadır, ama pratikte o kadar da harika değildir. Çünkü yatırım getirisini hesaplarken, müşterinin yaşam boyu değerini unutmamanız gerekir. Dolayısıyla yatırım getiriniz negatif olsa bile, SEO stratejiniz değerli olabilir.

Dolayısıyla, SEO’dan elde ettiğiniz ortalama müşteri yaşam boyu değeriniz 12.200 TL civarındaysa, stratejinizin verimliliğini belirlemek için aşağıdaki formülü uygulayabilirsiniz:

((12.200 – 4000) / 4000) x 100 = %205

Rakamlar, SEO stratejinizin e-ticaret işiniz için çok fazla kâr getirdiğini ve bu nedenle bir kenara atılmaması gerektiğini gösterir.

ROI Hesaplamaları Nasıl Yorumlanır?

İşletmeler ve yatırımcılar, genellikle her zaman doğru ve yorumlanması kolay olduğundan, yatırım getirisi hesaplayıcısı sonuçlarına güvenir. Bu nedenle, yatırım getirisi net pozitifse, mevcut stratejinize devam etmeniz gerekir. Öte yandan, olumsuzsa, bazı değişikliklerin zamanı gelmiş olabilir.

Bununla birlikte, yukarıda ana hatlarıyla belirttiğimiz gibi bazı durumlarda negatif bir yatırım getirisi, stratejinizin sağlam olmadığı anlamına gelmez.

Sonuç olarak bir yatırımın veya bir pazarlama stratejisinin size kâr getirip getirmediğini ve aynı yolda devam edip etmeyeceğinizi kesin olarak belirlemek istediğinizi varsayalım, yatırım getirisinin yüzde kaç olmalıdır? 

Genel bir kural olarak, belirli bir yatırım projesinde en az %7 net pozitif yatırım getirisi (yıllık) aramanız gerekir.

ROI Ne İçin Kullanılır?

ROI’nin neden önemli olduğunu anlamak için, ROI’nin ne için kullanıldığına dair kesin bir kavrayışa sahip olmanız gerekir. ROI, yatırımcıların ve işletmelerin proje ve pazarlama stratejilerinin finansal fizibilitesini karşılaştırmasına yardımcı olarak, performans göstermeyen yöntemleri ortadan kaldırmalarına ve alternatifler bulmalarına yardımcı olabilir.

İşletmeler ve yatırımcılar, aşağıdaki durumlarda yatırım getirisi hesaplayıcılarına yönelebilir:

  • Belirli bir varlığın kârlılığının hesaplanması
  • Pazarlama kampanyalarının performansını değerlendirmek
  • Yepyeni bir projeye başlamak
  • Çevrimiçi tanıtım kampanyalarının etkinliğini karşılaştırma
  • Yıllık yatırımlardan elde edilen finansal getirilerin nicelleştirilmesi

ROI Kullanmanın Avantajları

Yatırım getirisini iş planlaması ve stratejisinde uygulamak bazı önemli avantajlar sağlayabilir. Bunlar aşağıdaki şekildedir:

1. Gereksiz harcamaları ortadan kaldırma

ROI’yi analiz etmek ve elinizdeki verilere göre hareket etmek, zor veya riskli kararlar almamıza yardımcı olabilir. Bu değerlendirme, hangi yatırımları elinizde tutmanız gerektiğini size gösterir. Ama daha da önemlisi, durdurmamız gereken tüm taktikleri veya yatırımları da görmenizi sağlar.

2. Başarı şansını en üst düzeye çıkarın

Gereksiz harcamaları kısmak ve ilk etapta yetersiz yatırımı önlemek, gelirin ve dolayısıyla kârın artmasına yardımcı olur. Bu yüzden bütçenizi en iyi şekilde kullanmanız gerekir. Örneğin, yatırımı etkisiz taktikleri yeniden tahsis edebilir ve onu işe yarayan girişimlere yeniden yatırabilirsiniz. Bunları daha da optimize etmek için adımlar atarak mümkün olan en iyi sonuçları sağlayabilirsiniz.

3. Kalıcı sonuçlar sağlama

ROI izlemenin devam eden bir süreç olması gerekir. Bu, bir kere yapıp sonra unutacağımız bir şey değildir. Nihai hedef, ne kadar zaman geçerse geçsin sürekli olarak kârlı olmaktır. Bu hesaplamayı yapma alışkanlığını edindikten sonra uzun süreli sonuçlar bekleyebilirsiniz. Bunu başarmak için gerekli olan tek şey, takip döngüsünü sürdürmek ve bulduğunuz sorunları düzeltmek için hızlı önlemler almaktır.

ROI Sınırlamaları

Değerli olmasına rağmen ROI’nin bazı sınırlamaları olduğunu da unutmamanız gerekir. Bunlardan en önemlisi uzun vadeli potansiyel değerden çok kısa vadeli değere odaklanmaktır.

Örneğin, bir marka farkındalığı kampanyası için YG’yi hesaplarsanız, muhtemelen çok düşük bir yüzdeyle karşılaşırsınız. Sadece bu sayıya bakarsanız, marka bilinirliği pazarlama kampanyasının zaman ayırmaya değmediği sonucuna varabilirsiniz.

Yine de bu mutlaka doğru bir tanım değildir. Marka bilinirliği oluşturmak, kredi puanınızı oluşturmaya benzer. İlk kredi puanınızı oluşturmanız, genellikle en az altı ay sürdüğü için kredi kartı aldıktan sonra hemen sonuç görmezsiniz. Benzer şekilde, marka bilinirliği kampanyaları her zaman anında kâr veya önemli kazanç sağlamaz. Ancak doğru bir şekilde yürütülürse işletmenizin değerini zamanla artırır.

İyi bir marka bilinirliği kampanyası, şirketinizin web sitesine organik arama trafiği, uzun vadede daha fazla satış ve daha iyi bir genel kurumsal itibar sağlayabilir. Onlara belirli bir dolar değeri atayamasanız bile tüm bu avantajlar paha biçilmezdir.

Bu nedenle, bir eylemin veya diğerinin yapılmaya değer olup olmadığını belirlerken tek ölçünüz olarak yatırım getirisini kullanamazsınız. Bunun yerine, ROI’yi diğer KPI’lar ve performans ölçümleriyle birlikte stratejik bir araç olarak kullanmanız gerekir.

ROI’ye Alternatifler Nelerdir?

blank

Yatırımcıların ve işletmelerin ölçeceği ve karşılaştıracağı yatırım getirisi için diğer alternatifler aşağıdakileri içerir:

1. Annualised ROI

Yatırım getirisinin bu biçimi, paydaşın yatırım yaptığı dönemi dikkate alır.

Örnek:

Yıllık ROI = ((nihai yatırım değeri – ilk yatırım değeri) / ilk yatırım değeri) x 100. )^( 1/n) – 1

Burada P ilk yatırımı, G kar veya zararı ve n sahip olunan yılların yatırım sayısıdır.

2. Sosyal ROI (SROI)

SROI sonuç odaklıdır ve ekonomik, çevresel ve sosyal değerlerin daha geniş etkisini dikkate alır. Bu sonuçları somut parasal tutarlara dönüştürebilirsiniz.

SROI formül = Kârın net bugünkü değeri/yatırımın net bugünkü değeri.

3. Sosyal Medya İstatistikleri için ROI

Bu, sosyal medya kampanyalarınızın etkinliğini ölçmek için kabul edilir ve oluşturulan görüntüleme ve beğeni sayısını içerebilir.

Sosyal medyada harcanan zamanı, parayı ve kaynakları ölçmek için basit bir matematik, satış açısından ortalama yatırım getirisi (değer / toplam yatırım) x 100’dür.

4. Pazarlama İstatistikleri için ROI

Bu, pazarlama kampanyası stratejilerinizin veya programlarınızın etkinliğini ölçmek için kabul edilir.

Temel hesaplama (satış büyümesi – pazarlama maliyeti) / pazarlama maliyetidir.

ROI’deki Gelişmeler Nelerdir?

1990’larda yatırımcılar ve şirketler, “sosyal yatırım getirisi” veya SROI adı verilen yeni bir yatırım getirisi biçimi geliştirmekle ilgilenmeye başladılar.

Bu ölçüm, projelerin daha geniş etkilerini dikkate almak için finansal olmayan değerleri (yani, şu anda geleneksel finansal hesaplarda dikkate alınmayan sosyal ve çevresel göstergeleri) kullanır.

Bu değerli ölçüm, sosyal açıdan sorumlu yatırım (SRI) uygulamalarında geçerli olan belirli çevresel, sosyal ve yönetişim (ESG) kriterlerini dikkate alır. Bu girişimlerin, geleneksel YG’yi olumsuz etkileyebilecek doğrudan maliyetleri vardır, ancak topluma ve çevreye net faydaları, pozitif SROI’ye yol açabilir.

ROI’deki bir diğer gelişme, zamanınızı pazarlama ve sosyal medya gönderilerine yatırdıktan sonra elde ettiğiniz getiriyi veya kârı gösteren pazarlama tabanlı veya sosyal medya istatistiklerine dayalı ROI’dir.

Bu oran, sosyal medya kampanyalarınızın etkinliğini gösterir ve bir reklam veya pazarlama kampanyasına atfedilen getiriyi belirlemeye çalışır.

Dünya ilerledikçe, farklı seçenekleri hesaplamak ve karşılaştırmak için hem somut hem de soyut formlardaki getiriyi deşifre etmek için birkaç ortalama yatırım getirisi metriğinin geliştirileceği tahmin edilmektedir.

Sonuç olarak ROI, yatırım seçeneklerini karşılaştırmanıza yardımcı olan kapsamlı ve kolay bir hesaplamadır. Ancak, ne riski ne de zaman çizelgesini dikkate alır. Bu yüzden tüm maliyetleri doğru bir şekilde ölçmek için başka bir metrikle birlikte kullanılmalıdır.

Yatırım getirisi iyi bir başlangıç noktası olarak kullanılabilir, ancak yatırım yapmayı düşündüğünüzde göz önünde bulundurmanız gereken tek faktör değildir. ROI, yatırımınızın kârlılığını veya kaybını tespit eder, ancak yatırımların süresini dikkate almaz ve riske göre ayarlanmaz.

Tüm dezavantajlara rağmen ortalama yatırım getirisi, yatırımcılar, işletmeler ve kuruluşlar tarafından yatırım seçeneklerini karşılaştırmak ve sıralamak için en yaygın kullanılan ölçütlerden biridir.

ROI İle İlgili En Çok Sorulan Sorular

1. En basit şekilde yatırım getirisi nedir?

Basitçe ifade etmek gerekirse, yatırım getirisi, bir şey yapma karşılığında ne kadar para veya değer bekleyebileceğinizle ilgilidir. Örneğin, ürün üretmek için 5.000 TL harcadıktan sonra 10.000 TL kâr beklerseniz, yatırımınızın geri dönüşü, ilk yatırım maliyetlerinin kabaca iki katı olur.

Ayrıca zaman içindeki getiriye bakmanın yatırım getirisini değiştirebileceğini de unutmamanız gerekir. Giderek daha fazla zaman geçtikçe daha fazla geri dönüş görebilirsiniz. 

2. İyi bir yatırım getirisi yüzdesi nedir?

İyi bir pazarlama yatırım getirisi kabaca 5:1’lik bir orandır. Başka bir deyişle, dönüşümler, olası satışlar, satın almalar vb. açısından ilk yatırımınızın değerinin beş katını elde etmeniz gerekir. 

3. ROI nasıl kullanılır?

ROI, mevcut yatırımların kâr veya zararını hesaplamanın ve ölçmenin basit bir yoludur. Bir ürün/yatırım için yıllık yatırım getirisini hesaplamak her zaman daha iyidir, bu da onun bir yılda elde ettiği geliri değerlendirmeyi kolaylaştırır.

4. Hangi sektörler en yüksek ROI’ye sahiptir?

S&P 500’ün bir parçası olan sektörler yılda yaklaşık %10 yatırım getirisi sağladı, ancak bu sektöre göre önemli ölçüde değişiklik göstermektedir. Son zamanlarda, teknoloji şirketleri yıldan yıla çok daha yüksek yatırım getirisi elde ederken, enerji veya kamu hizmetleri gibi sektörler daha düşük ortalama yatırım getirisi sağlar. Ancak bu durum, rekabet, devlet kuralları ve düzenlemeleri, gelişen teknoloji ve değişen tüketici tercihleri gibi iç ve dış faktörler dikkate alınarak değişebilir.

Yazar Hakkında

Avansas

Avansas, her ölçekteki işletmenin tüm işyeri ihtiyaçlarını karşılayan Türkiye'nin ilk ve en büyük alışveriş platformudur. Avansas Blog'da ise iş hayatına dair ilginizi çekebilecek öğretici ve eğlenceli yazıları sizler için hazırlıyoruz.

Tüm yazıları göster