Return on investment (ROI) yani yatırım getirisi, belirli bir yatırımdaki potansiyel kârınız hakkında bilgiler sağlayabilen basit bir ölçümdür. Pazarlama kampanyalarınızın her birinin YG’sini hesaplamak, stratejinizi geliştirmenize ve her zaman bilgiye dayalı ve kârlı kararlar vermenize yardımcı olur.

E-ticaret markaları tarafından dijital pazarlama kampanyalarının etkinliğini ve etkisini ölçmek için kullanılan önemli bir performans metriğidir.

Yatırım Getirisi Nedir?

Yatırım getirisi, yaptığınız bir yatırımın verimliliğini ve kârlılığını değerlendirmenin en etkili yöntemlerinden biridir. Yatırımcılar, varlıkları karşılaştırmak ve kartlarını tam olarak nerede doğru oynadıklarını belirlemek için de ROI’yi kullanabilir.

ROI’nin hesaplaması kolaydır ve yatırımcıların ve işletmelerin toplayabildiği çok miktarda bilgi, yatırım getirisine büyük ölçüde güvenilmesinin ana nedenidir. Yatırım getirisi hesaplamaları birçok avantajla birlikte gelir; ancak, bilmeniz gereken bazı sınırlamaları da vardır.

Örneğin, bir yatırım getirisi hesaplaması yaparken, elde tutma süresini değil, yalnızca yatırımın getirisini ve maliyetini hesaba katarsınız. 

ROI’nin Temel Bileşenleri

ROI’nin temel bileşenleri, işletmelerin yatırım etkinliğini ve verimliliğini analiz etmelerine ve gelecekteki yatırım kararlarını daha bilinçli bir şekilde almalarına yardımcı olur. Bu yüzden temel bileşenlerin ne olduğu hakkında fikir sahibi olmanız gerekir.

1. Net Kâr

Net kâr yatırım sonrası kârdır. Bu yüzden vergi öncesi kâr olan brüt kâr ile karıştırılmamalıdır. Net kârı belirlemek için yapılan hesaplama basittir. Brüt kâr – işletme maliyetleri ve vergilerdir. 

2. Yatırım Maliyeti

İşletmenin gelişimine harcanan her şey bir yatırım maliyetidir. İster yeni bir klima alıyor olun ister çalışanlarınız için bir kalem, bu harcamalar işletmenize yaptığınız toplam yatırımı oluşturur.

3. ROI Sonuçlarını Yorumlama

ROI’nin yorumlanması, bir yatırımın kârlılığını ölçtüğü için çok önemlidir. Basit bir yüzde değeri, yatırımın maliyetlerine göre getirinin ne kadar yüksek olduğunu gösterir. Yatırımcılar bu değeri yatırımlarının verimliliğini belirlemek ve diğer şirketlere kıyasla başarısını değerlendirmek için kullanabilir.

4. Pozitif Yatırım Getirisi

Pozitif bir yatırım getirisi, yatırımın kâr sağladığı anlamına gelir ve getirilerin başlangıç maliyetlerini aştığını teyit eder. ROI yüzdesi ne kadar yüksekse, kâr o kadar fazla ve yatırım o kadar caziptir. Bu pozitif rakam, finansal sağlık ve yatırım başarısının önemli bir göstergesidir.

5. Negatif ROI

Negatif bir yatırım getirisi, yatırımın maliyetlerinin getirilerini aştığını gösteren bir kayba işaret eder. Bu sonuç, yatırımın beklendiği gibi performans göstermediğini ortaya koyarak ele alınması gereken potansiyel sorunlara işaret eder. Negatif ROI, yatırımcıları stratejilerini yeniden değerlendirmeye sevk eden uyarıcı bir ölçüttür.

6. Yatırımların Karşılaştırılması

ROI, yatırımcıların çeşitli yatırımları birbirlerine karşı değerlendirmelerini sağlayan bir karşılaştırma aracı olarak hizmet eder. ROI rakamlarını analiz ederek, yatırımları etkinliklerine ve kâr potansiyellerine göre sıralamak ve gelecekteki yatırım fırsatları için karar verme süreçlerine rehberlik etmek mümkün hale gelir. Bu karşılaştırma, bir yatırım portföyünün performansını optimize etmek için hayati önem taşır.

Yatırım Getirisi için İzlenecek Temel Metrikler

Temel metriklerin izlenmesi, iş yatırımlarınızın performansını ve başarısını değerlendirmek için çok önemlidir. Bu yüzden aşağıdaki temel ölçütleri izlemeniz gerekir:

1. Gelir artışı

Zaman içinde gelir artışınızı takip etmek, yatırımlarınızın genel başarısını ölçmenize yardımcı olur. Bu yüzden farklı yatırımların gelir artışınız üzerindeki etkisini analiz edin ve hangi girişimlerin en önemli getiriyi sağladığını belirleyin.

2. Kâr marjı

Yatırımlarınızın kârlılığını anlamak için kâr marjınızı izlemeniz çok önemlidir. Kâr marjı, yatırımlarınızın maliyetleri karşılamak ve genel kârlılığa katkıda bulunmak için yeterli getiri sağlayıp sağlamadığını belirlemeye yardımcı olur. Bu yüzden stratejilerinizi optimize etmek için farklı yatırımların kâr marjınızı nasıl etkilediğini analiz etmeniz gerekir.

3. Müşteri edinme maliyeti (CAC)

CAC, yeni bir müşteri edinmek için katlanılan maliyeti ölçer. CAC’yi takip ederek pazarlama ve satış çabalarınızın verimliliğini değerlendirebilirsiniz.

Olumlu bir yatırım getirisi sağlamak için müşteri yaşam boyu değerini en üst düzeye çıkarırken CAC’nizi en aza indirmeyi hedeflemeniz gerekir.

4. Pazarlama yatırımı getirisi (ROMI)

ROMI, pazarlama kampanyalarınızın etkinliğini, bu kampanyalardan elde edilen gelir ile bu kampanyaları yürütmenin maliyetini karşılaştırarak değerlendirir.

En başarılı pazarlama kanallarını ve kampanyalarını belirlemenize yardımcı olur; kaynakları daha etkili bir şekilde tahsis etmenizi sağlar.

5. Nakit akışını izleyin

Yatırımlarınızın pozitif getiri sağladığından ve devam eden operasyonları ve büyümeyi desteklemek için yeterli likiditeye sahip olduğunuzdan emin olmak için nakit akışınızı izleyin. Pozitif nakit akışının işinizi sürdürmek ve büyütmek için gerekli olduğunu unutmayın.

6. Çalışan verimliliği

Çalışanlarınızın becerilerine ve gelişimine yatırım yapmak üretkenliğin ve verimliliğin artmasını sağlayabilir. Bu yatırımların genel iş performansınız üzerindeki etkisini değerlendirmek için çalışan başına gelir veya saat başına çıktı gibi temel ölçümleri takip etmeniz şarttır.

7. Pazara sunma süresi

Pazara sunma süresi, yeni ürün veya hizmetleri pazara sunma hızınızı ölçer. Süreçleri düzene koymaya, tedarik zinciri verimliliğini artırmaya ve çevik metodolojileri benimsemeye yönelik yatırımlar pazara çıkış süresini azaltabilir ve rekabet avantajı sağlayabilir.

ROI Neden Önemlidir?

Hangilerinin en verimli olacağını belirlemek için işletmenizin aldığı farklı kararların yatırım getirisini anlamanız çok önemlidir.

Ayrıca bu gösterge, şirketlerin elde etmeyi umdukları olası sonuçlara dayalı olarak hedeflerini tanımlamalarına da olanak tanır. Beklenen performansı ve sonuçları görmeden önce ne kadar zaman geçeceğini keşfederek, iş kararlarınızı güvenle alabilirsiniz. Bu içgörüyü operasyonlarımızı optimize etmek için de kullanabiliriz.

ROI, bir eylemin parasal getirisinin hesaplanması söz konusu olduğunda da etkili bir göstergedir. Pazarlama kampanyalarında yapılanlardan şirketin altyapısındaki iyileştirmelere kadar tüm yatırımlara uygulanabilir.

Sonuç olarak ROI, müşterilerin işleriyle ilgili aşağıdaki gibi soruları yanıtlamalarına yardımcı olmak için son derece önemlidir:

  • Şirketin ana kâr kaynakları nelerdir?
  • En etkili iletişim kanalları hangileridir?
  • Girişimlerimiz, yatırımlarımız ve kararlarımız beklenen performansı gösteriyor mu?
  • Satış süreci verimli mi?
  • Müşteri hizmetleri müşteri sadakatine katkıda bulunuyor mu?
  • Süreçlerimiz verimli mi?
  • Müşterilerimizin beklentilerini kârlı bir şekilde karşılıyor muyuz?

ROI Ne İçin Kullanılır?

blank

ROI en iyi, iki farklı yatırımın başlangıç maliyetini karşılaştırmak ve geçmiş veya gelecekteki yatırımların kârlılığını değerlendirmek için kullanılır.

Herhangi bir kategoriye yatırım yapmadan önce dikkate alınması gereken ilk şey yatırım getirisidir. Bir yatırımın kârlı olduğunu ve daha yüksek yatırım getirisi sağladığını biliyorsanız, buna yatırım yapmanız gerekir.

Öte yandan, garanti etmeyen ve düşük yatırım getirisi sağlayan bir varlığa yatırım yapmamanız gerekir.

Yatırım Getirisini (ROI) Etkileyen Faktörler

Yatırımın geri dönüşü, bir işletme için en önemli istatistiklerden biridir. Bu sayede işletme sahipleri, bir şirketin yatırım operasyonlarında varlıkları kullanma verimliliğini belirleyebilir ve kârlılığı hakkında veri sunabilir.

1. Kâr marjı

Kâr marjı, bir işletmenin faaliyetlerinden elde edilen toplam kârın, faiz ve vergi sonrası kârın satışlarla karşılaştırılmasıyla hesaplanan oranıdır. Bir işletmenin belirli bir satış miktarı üzerinden kâr elde etme kapasitesini ifade eden ve yönetimin harcamaları kontrol etme becerisini değerlendiren bir terimdir.

Bu, şirketin harcamalara para yatırdıktan sonra elde edebileceği herhangi bir getiri olup olmadığını görmek için kullanılabilir. Harcamalar, orijinal harcamalara kıyasla pozitif bir marjı olan bir yatırım getirisi yaratabilir. 

2. Varlık devir hızı

Şirketin varlık devir hızı, operasyonel faaliyetler sırasında pozitif veya negatif yatırım getirisinin yüzde değerini belirler. Operasyonel varlıkların devir hızı, işletmelerin varlıklarından ne ölçüde yararlanabileceklerini belirlemek için kullanılır.

Bu iki faktör, gelecekteki şirketlerin izlenmesine ve planlanmasına yardımcı olan yatırım getirisi oranını desteklemeye yardımcı olur. Bu iki unsuru da anladığınız takdirde yatırım getirisi, şirket büyümesi, diğer firmaların satın alınması, diğer şirketlerle birleşmeler vb. iş tercihlerinin temelini oluşturabilir.

ROI Nasıl Hesaplanır?

Artık bu metriğin önemini anladığınıza göre, yatırımlarınızın yatırım getirisini nasıl hesaplayabileceğinize göz atabiliriz.

ROI’yi etkili bir şekilde hesaplamak için aşağıdaki ROI formülünü kullanabilirsiniz:

  • Net Gelir / Yatırım Maliyeti x 100 = ROI

ROI hesaplaması için bir başka etkili formül de aşağıdaki şekildedir:

  • Yatırımın Mevcut Değeri – Yatırım Maliyeti / Yatırım Maliyeti = ROI

“Mevcut Yatırım Değeri”, varlığın satışından sonra elde ettiğiniz kârı veya uyguladığınız belirli stratejiden elde edilen fonları ifade eder. Hesaplamaları yaptıktan sonra size bir yüzde kalacaktır. Bu yüzde, toplam YG’nizdir.

ROI hesaplama süreci hakkında size daha iyi bir fikir vermesi için aşağıdaki örneği ele alabiliriz.

Bir kişinin 400 TL’ye dijital bir para satın aldığını varsayalım. Satıştan sonra 1400 TL gelir elde ediyorsa, bu kişinin 1000 TL kazandığını söyleyebilir. Ayrıca, bir ROI hesaplayıcı kullanırsak, kişinin ilk yatırımının %350’lik bir potansiyel ROI’ye sahip olduğunu da görebilirsiniz. 

Yine de, yukarıda belirttiğimiz gibi yatırım getirisi hesaplamanın, bir kişinin varlığı hesaba kattığı süreyi dikkate almadığını unutmayın, bu nedenle %350’lik bir yatırım getirisi bile uzun süre oynamak istemeyen yatırımcılar için kötü olabilir. 

E-ticaret ROI Hesaplaması

blank

E-ticaret işletmeniz için yatırım getirisini hesaplamak oldukça basittir. Bununla birlikte, pazarlama stratejilerinde birden çok faktör olduğu için dikkat etmeniz gereken birçok faktör vardır.

SEO ve ücretli reklamlar, e-ticaret siteleri için inanılmaz derecede önemlidir. Bunun nedeni, arama motorlarında daha üst sıralarda yer almalarına ve çok daha fazla trafik kazanmalarına yardımcı olmasıdır. Bu yatırımları etkin bir şekilde hesaplamak için önce stratejiye ne kadar yatırım yaptığınızı belirlemeniz gerekir.

Örneğin, SEO çalışmaları için 4000 TL ve ücretli Google reklamları için 400 TL ayırdıysanız ve SEO yoluyla yalnızca 30 ve ücretli Google reklamları aracılığıyla beş yeni müşteri edindiyseniz, ROI sonuçlarınız aşağıdaki şekilde görünecektir:

  • SEO: ((30 x 100 – 4000) / 4000) x 100 = -%25 YG
  • Ücretli reklamlar: ((5 x 100 – 400) / 400 x 100 = %25 YG

İlk örnekteki rakamlar, SEO çabalarınızın iyi performans göstermediğini ve ücretli reklam kampanyanızın önemli sonuçlar getirdiğini göstermektedir. Bunların hepsi teoride harikadır, ama pratikte o kadar da harika değildir. Çünkü yatırım getirisini hesaplarken, müşterinin yaşam boyu değerini unutmamanız gerekir. Dolayısıyla yatırım getiriniz negatif olsa bile, SEO stratejiniz değerli olabilir.

Dolayısıyla, SEO’dan elde ettiğiniz ortalama müşteri yaşam boyu değeriniz 12.200 TL civarındaysa, stratejinizin verimliliğini belirlemek için aşağıdaki formülü uygulayabilirsiniz:

((12.200 – 4000) / 4000) x 100 = %205

Rakamlar, SEO stratejinizin e-ticaret işiniz için çok fazla kâr getirdiğini ve bu nedenle bir kenara atılmaması gerektiğini gösterir.

ROI Hesaplamaları Nasıl Yorumlanır?

İşletmeler ve yatırımcılar, genellikle her zaman doğru ve yorumlanması kolay olduğundan, yatırım getirisi hesaplayıcısı sonuçlarına güvenir. Bu nedenle, yatırım getirisi net pozitifse, mevcut stratejinize devam etmeniz gerekir. Öte yandan, olumsuzsa, bazı değişikliklerin zamanı gelmiş olabilir.

Bununla birlikte, yukarıda ana hatlarıyla belirttiğimiz gibi bazı durumlarda negatif bir yatırım getirisi, stratejinizin sağlam olmadığı anlamına gelmez.

Sonuç olarak bir yatırımın veya bir pazarlama stratejisinin size kâr getirip getirmediğini ve aynı yolda devam edip etmeyeceğinizi kesin olarak belirlemek istediğinizi varsayalım, yatırım getirisinin yüzde kaç olmalıdır? 

Genel bir kural olarak, belirli bir yatırım projesinde en az %7 net pozitif yatırım getirisi (yıllık) aramanız gerekir.

ROI Ne İçin Kullanılır?

ROI’nin neden önemli olduğunu anlamak için, ROI’nin ne için kullanıldığına dair kesin bir kavrayışa sahip olmanız gerekir. ROI, yatırımcıların ve işletmelerin proje ve pazarlama stratejilerinin finansal fizibilitesini karşılaştırmasına yardımcı olarak, performans göstermeyen yöntemleri ortadan kaldırmalarına ve alternatifler bulmalarına yardımcı olabilir.

İşletmeler ve yatırımcılar, aşağıdaki durumlarda yatırım getirisi hesaplayıcılarına yönelebilir:

  • Belirli bir varlığın kârlılığının hesaplanması
  • Pazarlama kampanyalarının performansını değerlendirmek
  • Yepyeni bir projeye başlamak
  • Çevrimiçi tanıtım kampanyalarının etkinliğini karşılaştırma
  • Yıllık yatırımlardan elde edilen finansal getirilerin nicelleştirilmesi

ROI Kullanmanın Avantajları

Yatırım getirisini iş planlaması ve stratejisinde uygulamak bazı önemli avantajlar sağlayabilir. Bunlar aşağıdaki şekildedir:

1. Gereksiz harcamaları ortadan kaldırma

ROI’yi analiz etmek ve elinizdeki verilere göre hareket etmek, zor veya riskli kararlar almamıza yardımcı olabilir. Bu değerlendirme, hangi yatırımları elinizde tutmanız gerektiğini size gösterir. Ama daha da önemlisi, durdurmamız gereken tüm taktikleri veya yatırımları da görmenizi sağlar.

2. Başarı şansını en üst düzeye çıkarın

Gereksiz harcamaları kısmak ve ilk etapta yetersiz yatırımı önlemek, gelirin ve dolayısıyla kârın artmasına yardımcı olur. Bu yüzden bütçenizi en iyi şekilde kullanmanız gerekir. Örneğin, yatırımı etkisiz taktikleri yeniden tahsis edebilir ve onu işe yarayan girişimlere yeniden yatırabilirsiniz. Bunları daha da optimize etmek için adımlar atarak mümkün olan en iyi sonuçları sağlayabilirsiniz.

3. Kalıcı sonuçlar sağlama

ROI izlemenin devam eden bir süreç olması gerekir. Bu, bir kere yapıp sonra unutacağımız bir şey değildir. Nihai hedef, ne kadar zaman geçerse geçsin sürekli olarak kârlı olmaktır. Bu hesaplamayı yapma alışkanlığını edindikten sonra uzun süreli sonuçlar bekleyebilirsiniz. Bunu başarmak için gerekli olan tek şey, takip döngüsünü sürdürmek ve bulduğunuz sorunları düzeltmek için hızlı önlemler almaktır.

ROI Sınırlamaları

Değerli olmasına rağmen ROI’nin bazı sınırlamaları olduğunu da unutmamanız gerekir. Bunlardan en önemlisi uzun vadeli potansiyel değerden çok kısa vadeli değere odaklanmaktır.

Örneğin, bir marka farkındalığı kampanyası için YG’yi hesaplarsanız, muhtemelen çok düşük bir yüzdeyle karşılaşırsınız. Sadece bu sayıya bakarsanız, marka bilinirliği pazarlama kampanyasının zaman ayırmaya değmediği sonucuna varabilirsiniz.

Yine de bu mutlaka doğru bir tanım değildir. Marka bilinirliği oluşturmak, kredi puanınızı oluşturmaya benzer. İlk kredi puanınızı oluşturmanız, genellikle en az altı ay sürdüğü için kredi kartı aldıktan sonra hemen sonuç görmezsiniz. Benzer şekilde, marka bilinirliği kampanyaları her zaman anında kâr veya önemli kazanç sağlamaz. Ancak doğru bir şekilde yürütülürse işletmenizin değerini zamanla artırır.

İyi bir marka bilinirliği kampanyası, şirketinizin web sitesine organik arama trafiği, uzun vadede daha fazla satış ve daha iyi bir genel kurumsal itibar sağlayabilir. Onlara belirli bir dolar değeri atayamasanız bile tüm bu avantajlar paha biçilmezdir.

Bu nedenle, bir eylemin veya diğerinin yapılmaya değer olup olmadığını belirlerken tek ölçünüz olarak yatırım getirisini kullanamazsınız. Bunun yerine, ROI’yi diğer KPI’lar ve performans ölçümleriyle birlikte stratejik bir araç olarak kullanmanız gerekir.

Yatırım Getirinizi Nasıl Artırabilirsiniz?

Bir işletme sahibi olarak şirketiniz için büyüme fırsatları yaratma konusunda öncülük etmek sizin sorumluluğunuzdur. Bu, yatırım getirinizi artırmanın sürdürülebilir yollarını bulmayı da içerir. Bunu yapmanın birkaç yolu vardır. Bunlar aşağıdakileri içerir:

1. Maliyetleri Azaltın

İşinizdeki maliyetleri azaltmak, yatırım getirinizi artırmanın en önemli yollarından biridir. Yatırım getiriniz hem fiyatlarınıza hem de üretim maliyetinize bağlı olduğundan, maliyetlerinizi düşürmeniz gerekir. Bunu başarmanın bazı yolları aşağıdakileri içerir:

  • Genel giderleri inceleyin: Bu giderlere kira, kamu hizmetleri ve sigorta dahildir. Bu yüzden diğer kiralama seçeneklerini araştırmak veya sigorta sağlayıcıları arasında fiyat karşılaştırması yapmak gibi tasarruf yollarını arayabilirsiniz.
  • Üretim maliyetlerini inceleyin: Bunlar, ekipman ve hammadde gibi ürünün yaratılmasıyla doğrudan bağlantılı maliyetleri içerir. Bu noktada daha iyi bir fiyat anlaşması yapmak için tedarikçileri karşılaştırabilir ve yeni makinelerdeki kar marjı maliyetlerinden kaçınmak için kullanılmış makineleri araştırabilirsiniz. 

2. Fiyatları Artırın

İşletmenizin gelirini artırmak, net yatırım getirilerinizi de artırır.

İşletme giderlerinizi artırmadan daha fazla gelir elde etmek ya da sadece sağlam kazançlar elde etmeye yetecek kadar maliyet eklemek, daha yüksek bir yatırım getirisine katkıda bulunacaktır.

Bunu yapmanın yolu, işletmenizin satış hattını her aşamada büyütmek için pazarlama kampanyalarınızı geliştirmektir.

Ayrıca ürün ve hizmetlerinizin fiyatını artırmayı da tercih edebilirsiniz, ancak satışlarınızı olumsuz etkileyecek kadar değil.

  • Rekabete bakın: Sektörünüz ve rakipleriniz bazı fiyat artışları yapıyorsa, bunu sizin de düşünmeniz akıllıca olacaktır. 
  • Enflasyona bakın: Hammaddeleriniz veya diğer üretim maliyetleriniz arttı mı? Bunun nedeni muhtemelen enflasyondur ve fiyatlarınızı buna göre ayarlamanız gerekir. 

3. Yatırım Getirinizi Yeniden Değerlendirin

Yatırım getiriniz ”ayarla ve unut” türünden bir ölçüt değildir; her ay yakından takip edilmesi gerekir. En çok satışı nereden kazandığınızı ve nerede kaybettiğinizi görmek için her satış, promosyon ve pazarlama kampanyası için yatırım getirinizi takip etmeniz gerekir. 

Sorun fiyatlarınızda veya üretim maliyetlerinizde değil, satış döngüsünün sonunda olabilir. Örneğin, satış konuşmanız yerinde olabilir, ancak ödeme süreciniz zorsa müşteri kaybediyor olabilirsiniz.

4. Mevcut Verilerden Yararlanın

Mevcut pazarlama verilerini kullanmak, yatırım getirinizi ve genel olarak işinizi geliştirmenize yardımcı olabilir.

Veriler, müşterilerinizin ihtiyaç ve isteklerini daha iyi anlamanıza, 

pazarınızı daha iyi anlamak da satışlarınızı artırabilecek daha etkili pazarlama stratejileri oluşturmanıza olanak tanır. Bu da sonuçta daha fazla gelir elde etmenizi sağlar.

Tüketici verilerini toplamanın birçok yolu vardır. Bunlar aşağıdakileri içerir:

  • Sosyal dinleme
  • Anketler
  • Müşteri profilleri oluşturma
  • Temas noktası haritaları
  • Müşteri yolculuk haritaları
  • Tahmine dayalı analiz
  • Müşteri segmentasyonu

Hangi Sektörler En Yüksek Yatırım Getirisine Sahiptir?

Aşağıda şimdiye kadar en yüksek yatırım getirisine sahip sektörlerin tablolaştırılmış bir listesini bulabilirsiniz:

Sıralama

Sektörlere Göre ROI

Yüzde

1

Enerji Sektörü

% 24.17 

2

Teknoloji Sektörü

% 20.77 

3

Sermaye Malları Endüstrisi

%16.97  

4

Temel Malzemeler Alanı

%15.40  

5

Döngüsel Olmayan Tüketici Sektörü

%13.88  

6

Sağlık Sektörü

% 9.77 

7

Lojistik Sektörü

% 8.89 

 Yıllar içinde, herhangi bir sektörün ortalama yatırım getirisi, artan rekabet, tüketici tercihlerindeki değişimler ve teknolojik değişiklikler de dahil olmak üzere çeşitli faktörler nedeniyle değişebilir.

ROI’ye Alternatifler Nelerdir?

blank

Yatırımcıların ve işletmelerin ölçeceği ve karşılaştıracağı yatırım getirisi için diğer alternatifler aşağıdakileri içerir:

1. Annualised ROI

Yatırım getirisinin bu biçimi, paydaşın yatırım yaptığı dönemi dikkate alır.

Örnek:

Yıllık ROI = ((nihai yatırım değeri – ilk yatırım değeri) / ilk yatırım değeri) x 100. )^( 1/n) – 1

Burada P ilk yatırımı, G kar veya zararı ve n sahip olunan yılların yatırım sayısıdır.

2. Sosyal ROI (SROI)

SROI sonuç odaklıdır ve ekonomik, çevresel ve sosyal değerlerin daha geniş etkisini dikkate alır. Bu sonuçları somut parasal tutarlara dönüştürebilirsiniz.

SROI formül = Kârın net bugünkü değeri/yatırımın net bugünkü değeri.

3. Sosyal Medya İstatistikleri için ROI

Bu, sosyal medya kampanyalarınızın etkinliğini ölçmek için kabul edilir ve oluşturulan görüntüleme ve beğeni sayısını içerebilir.

Sosyal medyada harcanan zamanı, parayı ve kaynakları ölçmek için basit bir matematik, satış açısından ortalama yatırım getirisi (değer / toplam yatırım) x 100’dür.

4. Pazarlama İstatistikleri için ROI

Bu, pazarlama kampanyası stratejilerinizin veya programlarınızın etkinliğini ölçmek için kabul edilir.

Temel hesaplama (satış büyümesi – pazarlama maliyeti) / pazarlama maliyetidir.

ROI’deki Gelişmeler Nelerdir?

1990’larda yatırımcılar ve şirketler, “sosyal yatırım getirisi” veya SROI adı verilen yeni bir yatırım getirisi biçimi geliştirmekle ilgilenmeye başladılar.

Bu ölçüm, projelerin daha geniş etkilerini dikkate almak için finansal olmayan değerleri (yani, şu anda geleneksel finansal hesaplarda dikkate alınmayan sosyal ve çevresel göstergeleri) kullanır.

Bu değerli ölçüm, sosyal açıdan sorumlu yatırım (SRI) uygulamalarında geçerli olan belirli çevresel, sosyal ve yönetişim (ESG) kriterlerini dikkate alır. Bu girişimlerin, geleneksel YG’yi olumsuz etkileyebilecek doğrudan maliyetleri vardır, ancak topluma ve çevreye net faydaları, pozitif SROI’ye yol açabilir.

ROI’deki bir diğer gelişme, zamanınızı pazarlama ve sosyal medya gönderilerine yatırdıktan sonra elde ettiğiniz getiriyi veya kârı gösteren pazarlama tabanlı veya sosyal medya istatistiklerine dayalı ROI’dir.

Bu oran, sosyal medya kampanyalarınızın etkinliğini gösterir ve bir reklam veya pazarlama kampanyasına atfedilen getiriyi belirlemeye çalışır.

Dünya ilerledikçe, farklı seçenekleri hesaplamak ve karşılaştırmak için hem somut hem de soyut formlardaki getiriyi deşifre etmek için birkaç ortalama yatırım getirisi metriğinin geliştirileceği tahmin edilmektedir.

Sonuç olarak ROI, yatırım seçeneklerini karşılaştırmanıza yardımcı olan kapsamlı ve kolay bir hesaplamadır. Ancak, ne riski ne de zaman çizelgesini dikkate alır. Bu yüzden tüm maliyetleri doğru bir şekilde ölçmek için başka bir metrikle birlikte kullanılmalıdır.

Yatırım getirisi iyi bir başlangıç noktası olarak kullanılabilir, ancak yatırım yapmayı düşündüğünüzde göz önünde bulundurmanız gereken tek faktör değildir. ROI, yatırımınızın kârlılığını veya kaybını tespit eder, ancak yatırımların süresini dikkate almaz ve riske göre ayarlanmaz.

Tüm dezavantajlara rağmen ortalama yatırım getirisi, yatırımcılar, işletmeler ve kuruluşlar tarafından yatırım seçeneklerini karşılaştırmak ve sıralamak için en yaygın kullanılan ölçütlerden biridir.

ROI İle İlgili En Çok Sorulan Sorular

1. En basit şekilde yatırım getirisi nedir?

Basitçe ifade etmek gerekirse, yatırım getirisi, bir şey yapma karşılığında ne kadar para veya değer bekleyebileceğinizle ilgilidir. Örneğin, ürün üretmek için 5.000 TL harcadıktan sonra 10.000 TL kâr beklerseniz, yatırımınızın geri dönüşü, ilk yatırım maliyetlerinin kabaca iki katı olur.

Ayrıca zaman içindeki getiriye bakmanın yatırım getirisini değiştirebileceğini de unutmamanız gerekir. Giderek daha fazla zaman geçtikçe daha fazla geri dönüş görebilirsiniz. 

2. İyi bir yatırım getirisi yüzdesi nedir?

İyi bir pazarlama yatırım getirisi kabaca 5:1’lik bir orandır. Başka bir deyişle, dönüşümler, olası satışlar, satın almalar vb. açısından ilk yatırımınızın değerinin beş katını elde etmeniz gerekir. 

3. ROI nasıl kullanılır?

ROI, mevcut yatırımların kâr veya zararını hesaplamanın ve ölçmenin basit bir yoludur. Bir ürün/yatırım için yıllık yatırım getirisini hesaplamak her zaman daha iyidir, bu da onun bir yılda elde ettiği geliri değerlendirmeyi kolaylaştırır.

4. Hangi sektörler en yüksek ROI’ye sahiptir?

S&P 500’ün bir parçası olan sektörler yılda yaklaşık %10 yatırım getirisi sağladı, ancak bu sektöre göre önemli ölçüde değişiklik göstermektedir. Son zamanlarda, teknoloji şirketleri yıldan yıla çok daha yüksek yatırım getirisi elde ederken, enerji veya kamu hizmetleri gibi sektörler daha düşük ortalama yatırım getirisi sağlar. Ancak bu durum, rekabet, devlet kuralları ve düzenlemeleri, gelişen teknoloji ve değişen tüketici tercihleri gibi iç ve dış faktörler dikkate alınarak değişebilir.

5. ROI yatırımcılar için neden önemlidir?

ROI, yatırımcıların farklı yatırım fırsatlarının verimliliğini ve kârlılığını karşılaştırmalarını sağlar. Bu, hangi yatırımların maliyetlerine göre en iyi getiriyi sunma potansiyeline sahip olduğunu göstererek bilinçli kararlar almalarına yardımcı olur. 

Ayrıca ROI, paranın zaman değerini de hesaba katarak sermayenin zaman içinde ne kadar hızlı ve etkili bir şekilde büyüdüğünün değerlendirilmesine olanak tanıdığı için önemlidir. Bu, yatırımcıların kaynakları daha az kârlı girişimlerden daha yüksek getirili olanlara yeniden tahsis etmelerini sağlayabilir. Ayrıca, ROI’yi anlamak yatırımcıların gerçekçi beklenti ve hedefler belirlemelerine, riskleri yönetmelerine ve nihayetinde finansal hedeflerine ulaşmalarına olanak tanır.

6. ROI kâr mıdır?

ROI kâr ile aynı şey değildir. ROI, yatırımın yüzdesi olarak ifade edilen bir yatırımdan elde edilen kâr veya zararı ölçer.

7. ROI negatif olabilir mi?

Evet, yatırım getirisi negatif olabilir. Bir kayıp yaşadığınız talihsiz bir durumda, ROI değeriniz düşebilir ve negatif olabilir.

Yazar Hakkında

Avansas

Avansas, her ölçekteki işletmenin tüm işyeri ihtiyaçlarını karşılayan Türkiye'nin ilk ve en büyük alışveriş platformudur. Avansas Blog'da ise iş hayatına dair ilginizi çekebilecek öğretici ve eğlenceli yazıları sizler için hazırlıyoruz.

Tüm yazıları göster