Ortalama 70 yıllık bir hayat yaşadığımızı düşünürsek, ortaya çıkan istatistiki verilere göre bunun tam 19 yılını ofislerde çalışarak geçiyoruz. Dolayısıyla, çalıştığımız ortamda mutlu ve motive olmamız ruh sağlığımız için çok önemli. Motivasyon eksikliği ve mutsuzluğun bulaşıcı olduğu ve hızla yayıldığı da unutulmamalı. Bunun için de işverenlerin dikkat etmesi gereken bazı küçük ayrıntılar var; ofis dizaynında doğru renk seçimi, çalışanlar için hazırlanacak spor ve oyun sahaları, doğru ofis ışıklandırması, ofisin teknolojik ekipmanlarla donatılmış olması, ofis içi özgür bir ortam, sosyalleşme olanakları, ofisin gerçek güneş ışığı alan yerlerinin olması bunlardan yalnızca birkaçı. Diğer yandan ofiste verimliliği artıracak birçok araç var. Önemli olanlarını sizler için araştırdık.

Teknolojik Ekipman

İşyerinde istenen huzurlu ortam kadar çalışanlara sağlanan teknik olanaklar da büyük önem taşıyor. Günümüzde teknolojinin çok hızlı değişmesi ve gelişmesi hiç kuşkusuz ofis yaşamına büyük kolaylıklar getiriyor. Öncelikle, çağa uygun teknolojik altyapının iyi planlanması, işlerin sürekliliğini de olumlu yönde etkiliyor. Her geçen gün özellikleri artan bilgisayar, yazıcı, tarayıcı, hesap makinesi, projeksiyon cihazı gibi teknolojik aletler işlerin daha hızlı yürümesine olanak sağlıyor. Bir ofiste bu araçların yokluğunda veya yetersiz fonksiyonlu eski modellerin kullanımında kaybedilecek zaman iş performansını büyük oranda olumsuz etkileyecektir. Diğer yandan son model teknolojik cihazlarla donatılmış bir ofiste ise çalışanların üzerindeki iş yükü azalacağı için stressiz ve rahat bir çalışma ortamı oluşacaktır. Böylece huzurlu bir ofis ortamı sayesinde iş verimliliği de artacaktır.

Çok Fonksiyonlu Yazıcılarla Zaman Kazanın

Çok fonksiyonlu yazıcılar

Artık birçok işlem elektronik ortamda yapılsa da hemen her belgenin saklanma zorunluluğu var. Toplu şekilde çıktı almak veya fotokopi çekmek gerektiğinde bu işlemler çok zaman alabilir. Çok fonksiyonlu yazıcılar sayesinde bir tek araçla hem çıktı alabilir, tarama yapabilir, fotokopi çekebilir hem de faks çekebilirsiniz. Böylece zamandan kazandığınız gibi tüm bu işlemler için farklı makineler almak yerine bir tek çok fonksiyonlu yazıcı alarak paradan tasarruf da edebilirsiniz. Zamandan kazanmak ise size hız katarak iş verimliliğiniz artıracaktır.

Para Sayma Makineleri ile Paranızın Hesabını Bilin

para sayma makinesi

Özelikle para giriş-çıkışının yoğun olduğu ofislerde para sayma makineleri sayesinde işlerinizi daha hızlı yürütebilir ve yanlış hesaplamadan doğacak hataları engellemiş olursunuz. Para sayma işleminde hata oranını düşürme, çalışma zamanı konusundaki verimliliği de arttıracaktır.

Tasarımda Önce İnsan’ın Önemi

Ofiste ergonomi bütün çalışanlar için çok önemlidir. Ofisteki rahatsız çalışma ortamı da pek çok hastalığa ön ayak oluyor.Hatta bugün bu rahatsızlıklar “masa başı hastalıkları”  gibi özel bir adla anılıyor. Uzun süre aynı pozisyonda kalma, sürekli klavye başında durma, eklemlere çok yüklenme ve hareketsizliğin neden olduğu boyun-bel fıtığı, kıkırdak aşınması, kireçlenme gibi rahatsızlıklar bunlardan en bilinenleri.  İ.Ü Cerrahpaşa Tıp Fakültesinin organize ettiği “Ergonomik Ofis Düzeni (Pdf)” adlı sempozyumda ofislerde rahatsız çalışma araçları yüzünden sırt ve boyun rahatsızlıklarının meydana geldiği belirtilmiştir. Hem bu gibi rahatsızlıkları önlemek hem de verimli bir çalışma ortamı sağlamak için ofiste ergonomik mobilyalar kullanmanın elzem olduğu sempozyumun sonuçlarındandır. Bu mobilyaların en başında da sandalye ve masa geliyor.

Vücudunuz Koltuğunuzda Rahat Etsin

ergonomik olmayan koltuk

Dengeli ve çalışanın kolaylıkla hareket edebileceği bir çalışma koltuğu sağlıklı bir çalışma ortamı için ilk şart. Sırt kısmı öne-arkaya, koltuğun boyu ise yukarı-aşağı ayarlanabilir olması çalışanın kendine göre koltuğunu ayarlayabilmesi sayesinde uzun süreli kullanımlarda hareket olanağı vererek rahatlık sağlayacaktır. Çalışıma koltuğunuzu iyi ayarlayabilirseniz kan dolaşımınız daha sağlıklı olur ve kas yükünüz azalır.  Bu gibi özelliklere sahip ergonomik tasarımlı ofis çalışma koltuğu sırta yapılan basıncı azaltarak fıtık gibi hastalıkların önüne geçebilir.

Sağlığınız için Ergonomik Bir Masa Şart

Çalışma masası

Özellikle bilgisayar kullanıcıları için masanın yüksekliği, boyutu ve yüzeyi sağlıklarını korumak açısından önemli. Masanın ortalama bir yüksekliğe sahip olması çalışanların bel ve omuz ağrılarını azaltacağı gibi yeterli büyüklükte olması da bilgisayar ekranına yeterli mesafeyi sağlayacağından göz rahatsızlıklarını önleyecektir. Ayrıca, ekran yüzeyinin de yansıtıcı olmaması yine göz sağlığınız için önemliyken, masanın kenarlarının yuvarlak olması sizi olası kazalardan korur.

Çalışma masanızın geniş bir yüzeye sahip olması çalışanların dar çalışma alanlarında yaşadıkları alan problemini en aza indirir. Geniş bir çalışma alanı rahat bir çalışma deneyimi yaratacağı için verimliliğinizi arttıracaktır.

Çalışanların günün en az 8 saatini ofiste oturarak geçirdiği düşünülürse seçilecek ofis mobilyaların insan fizyolojisine ve anatomik özelliklerine uygun olarak seçilmesi son derece önemli. Tasarlanacak ergonomik yapıda bir ofis mobilyasıyla çalışanın iş memnuniyetinin ve tatmininin artması, onun performansına ve verimliliğine doğrudan olumlu etkinin bir kanıtıdır.

 

Ofiste ev rahatlığını yaşayarak daha verimli çalışın.

 

Çay ve Kahve Makineleri ile Motivasyonu Artırın

Çay kahve makinesi

Ofiste verimliliği artıran bir diğer faktör de personel motivasyonunun canlı tutulmasıdır. Personelin evindeymiş gibi rahat etmesi ve dolayısıyla mutlu olması iş verimliliğini yükseltir. Bugün hemen hemen her ofiste bulunan çay ve kahve makineleri sayesinde çalışanlar bol bol sıvı tüketerek hem zinde kalıyor hem de ev rahatlığına sahip olarak mutlu oluyor. Motivasyonu yüksek çalışanlar elbette daha yüksek bir performans göstererek iş verimliliğini artırıyorlar.

Uygulama

Bu konuda en büyük görev aslında personeline en uygun çalışma ortamını sağlaması gereken işverenlere düşüyor. Çalışanlara teknolojisi eskimiş ürünler, rahatsız koltuklar, ergonomik olmayan masalar, devamlı fotokopi makinesine sıkışan düşük kaliteli fotokopi kağıtları, doldurulmuş kalitesiz tonerler kullandırılması ve sonra onlardan en yüksek verimin beklenmesi çok da gerçekçi bir beklenti değil. Malzemelerin kalitesine, teknolojisine, insan gücüne göre tasarıma ve tasarruf konularına dikkat edilerek yapılan düzenlemeler şirketiniz için kalıcı çözümler yaratacaktır.

Ayrıca Mesai Saatinde Yorgunluktan Kurtulmanın Püf Noktaları başlıklı yazımızı okuyarak kendinizi biraz daha rahatlatabilirsiniz.

Yazar Hakkında

Avansas

Avansas, her ölçekteki işletmenin tüm işyeri ihtiyaçlarını karşılayan Türkiye'nin ilk ve en büyük alışveriş platformudur. Avansas Blog'da ise iş hayatına dair ilginizi çekebilecek öğretici ve eğlenceli yazıları sizler için hazırlıyoruz.

Tüm yazıları göster