Bir iş kurarken verilecek çok fazla karar vardır. Fakat şirket isim bulma muhtemelen vereceğiniz ilk ve en önemli kararlardan biridir. 

Peki şirketinize ne ad vereceksiniz? Markanızı oluşturan her şeyi bir veya iki kelimeyle nasıl ifade edeceksiniz?

Muhtemelen, yeni şirketiniz için mükemmel görünümü ve hissi elde etmeye çalışırken fark yaratan bir isme odaklanmanız gerekecek. 

Bu yazımızda şirket adı bulmanız için yapmanız gerekenleri, marka adı oluşturma sürecini, marka isminizi nasıl oluşturabileceğinizi ve yaratıcı marka isim önerilerini bulabilirsiniz.

Şirket İsminiz Neden Bu Kadar Önemli?

Şirketinizin ismi kimliğinizdir. Markanız adına sunduğunuz olumlu veya olumsuz her şey için bir kısaltmadır.

İşiniz, sunduğunuz şeyin aynısını sunan yüzlerce hatta binlerce başka şirket olsa bile, diğer şirketlerden farklıdır. Bu yüzden marka adınızın bu farklılığı yansıtması gerekir.

Şirket adınız, markanızın yalnızca potansiyel müşteriler tarafından değil, sektörünüzdeki diğer şirketler tarafından da nasıl algılandığını şekillendirir. 

Şirket İsmi Bulma İle İlgili İpuçları

Şirket ismi bulmanıza yardımcı olacak bazı ipuçları aşağıdaki şekildedir:

  • Çok belirsiz bir isim seçmemeye çalışın. Çok belirsiz bir isim, akılda kalıcı olmayabilir.
  • Yaygın kelimelerin alternatif versiyonlarını kullanın. 
  • Basit tutun. Aşırıya kaçmayın ve çok uzun bir şirket adı seçmeyin.
  • Mevcut şirket adlarını kopyalamayın.
  • Çok spesifik bir işletme adı seçerek kendinizi kısıtlamayın. Örneğin, marka adınıza belirli bir ürün eklerseniz, müşterileriniz markanızı yalnızca o ürünle ilişkilendirebilir ve bu da gelecekteki büyüme olasılıklarınızı sınırlayabilir.
  • Şirket adınızı tamamlamadan önce istediğiniz alan adının mevcut olup olmadığından emin olun.
  • Son kararınız hakkında arkadaşlarınızdan veya ailenizden ikinci bir görüş alın.

İlginizi çekebileceğini düşündük

En İyi 10 Şirket İsmi Bulma Programı

Aşağıda şirket ismi bulmanıza yardımcı olacak popüler programların bir listesini bulabilirsiniz:

1. Shopify Business Name Generator

Shopify

Harika bir şirket ismi bulma aracı arıyorsanız, Shopify size yardımcı olabilir. Araç binlerce olmasa da yüzlerce şirket adını bulmanıza olanak tanır. Shopify şirket ismi bulma aracı, ilham verecek benzersiz şirket adları örnekleri oluşturmak üzere tasarlanmıştır.

Shopify’ın şirket adı oluşturucusunun bir başka harika yanı da, mükemmel adı seçtikten sonra bir Shopify hesabına kaydolup ilk Shopify mağazanızı kolaylıkla açabilmenizdir. Bu, Shopify’ın güçlü e-ticaret özelliklerini kullanarak anında ilk e-ticaret işinizi başlatabileceğiniz anlamına gelir.

2. Freshbooks

Freshbooks

Freshbooks’un şirket adı oluşturma aracı oldukça etkileşimlidir. Sayfayı ziyaret ettiğinizde, “Let’s Get Started – Haydi Başlayalım!” seçeneğini tıkladıktan sonra, ardından sektörünüzü seçmeniz istenir. Sektörünüzü seçtikten sonra anahtar kelimelerinizi ekleyebilirsiniz.

Araç, başlangıçta üç marka adı fikri önerir, ancak daha fazla fikir almak için “Show me more names – Bana daha fazla ad göster”i tıklayabilirsiniz. Beğendiğiniz bir marka adını seçtiğinizde, bu isim yeni bir sayfada canlı bir dikdörtgen içinde görünecektir.

3. Getsocio

Getsocio

Getsocio’nun marka ismi bulma aracı, marka adınıza eklemek istediğiniz bir anahtar kelimeyi yazmanıza olanak tanır ve size binlerce olası marka adı önerir. Araç, anahtar kelimelerinize göre  marka isimleri üzerinde beyin fırtınası yapmanıza olanak tanır. Bilinmeyen ifadeler bile size ilham verebilir ve bu şekilde benzersiz bir marka imajı yaratan isimler oluşturabilirsiniz.

Aracın arayüzü yabancı olmasına rağmen, Türkçe şirket ismi bulmak için de Getsocio’yu kullanabilirsiniz.

4. Brandroot

Brandroot

Brandroot, kayıtlı .com alan adına sahip yaratıcı isimlerden oluşan benzersiz bir marka adı üreticisidir. Listelenen her isim özenle seçilir ve daha sonra profesyonel bir logoyla uygun fiyatla satışa sunulur. Nişiniz için bir marka adı bulmak için anahtar kelimeye veya kategoriye göre arama yapabilirsiniz.

5. Fit Small Business

Fit Small Business

Yaratıcı marka isimleri bulmanıza olanak tanıyan Fit Small Business, mükemmel marka adını bulmanıza yardımcı olacak bir dizi soruda size rehberlik eder. Öncelikle ne tür mallar sattığınız, hizmet verdiğiniz yer ve soyadınız sorulur. Bu sorulardan sonra size üç veya daha fazla kelime uzunluğunda marka isimlerinin bir listesini verir.

Oluşturucu aynı zamanda istediğiniz şirket ismi için alan adı satın almanıza da yardımcı olur. Bir adı tıkladığınızda, Bluehost’un web sitesine yönlendirilirsiniz. Eğer şirket adınızdan eminseniz, burada şirketiniz için .com alan adını kaydedebilirsiniz. Araç ayrıca, rehberliğe ihtiyaç duymanız durumunda işletmeniz için seçmeniz gereken ad türüne karar vermenize yardımcı olacak bir dizi kullanışlı ipucu da verir.

6. Name Station

Name Station

Ücretsiz bir şirket adı oluşturucu arıyorsanız, Name Station size marka isim önerilerinde bulunur. Sadece boş alana marka adınızda istediğiniz anahtar kelimeyi girmeniz yeterlidir. İstediğiniz kelimeyi girdikten sonra alan adlarının olduğu bir ekran açılacaktır.

Buna ek olarak, Name Station size mükemmel şirket adını bulmanız için ilham vermeye yardımcı olabilecek alan adı fikirleri sayfalarını da sunar. Bu şirket adı oluşturucu, yaratıcı düşünceyi güçlü araştırma araçlarıyla birleştirerek, ihtiyaçlarınıza uygun marka adlarını bulmanıza yardımcı olabilir.

7. Brand Bucket

Brand Bucket

Logolu özgün marka isimleri bulmak istiyorsanız, Brand Bucket sizin için en etkili marka adı oluşturuculardan biridir. Marka adlarının 1000 doların üzerinde yüksek bir fiyat etiketi vardır, ancak adlar benzersiz, akılda kalıcı ve tek kelimedir.

8. One Click Name

One Click Name

One Click Name, alan adına sahip bir logo sunan başka bir marka adı oluşturucudur. Bu şirket adı oluşturucu, satılık binlerce premium alan adı içerir. Her alan adı, kategoriler ve anahtar kelimelerle tanımlanır. Ayrıca havalı bir logo ile birlikte gösterim sağlanır. Sevdiğiniz bir isim bulursanız en az birkaç yüz dolar ödemeniz gerekir.

Anahtar kelimenizi veya nişinizi yazdığınızda, araç sizin için alakalı marka adlarını gösterecektir. Beğendiğiniz bir isim bulduğunuzda, adın arkasındaki duygular, adın ne tür işletmeler için harika olacağı, yapısı vb. hakkında daha fazla bilgi edinebilirsiniz.

9. Name Find

Name Find

Premium alan adları arıyorsanız, bu web sitesi adı oluşturucu size aralarından seçim yapabileceğiniz düzinelerce kaliteli isim verecektir. Çoğu alan adı binlerce dolara mal olur, ancak tam eşleşen bir alan adı arıyorsanız, onu burada bulacağınızdan emin olabilirsiniz.

Name Find, kaliteli alan adlarına yatırım yapmak için büyük bir bütçesi olan başarılı girişimciler için harikadır. Sorularınız varsa, alan adı uzmanlarını arayabilir veya e-posta gönderebilirsiniz. 7/24 kullanılabilen araç, çevrimiçi olarak mükemmel işletme adını bulmaya yardımcı olmak için her an hazırdır.

10. Zyro

Zyro

Zyro şirket ismi bulma aracı, piyasadaki en iyi araçlardan biridir. Bu isim bulma aracı, yapay zeka desteklidir ve size anahtar kelimelerinize göre öneriler sunar.

Bu aracı kullanmak için anahtar kelimelerinizi girin. Generate a Business Name’e (Bir İşletme Adı Oluştur) tıklayın ve ardından işletme adlarının bir listesini gösterene kadar bekleyin. Yapay zekanın yardımıyla, sonuçlar neredeyse sonsuzdur.

Şirket İsminden İlham Alabileceğiniz Ünlü Markaların Hikayeleri

Düzenli olarak etkileşimde bulunduğunuz ünlü markaların isimlerinin nereden geldiğini hiç düşündünüz mü?

Cevabınız hayırsa, aşağıda en iyi markalarından birkaçı tarafından kullanılan isimlere bir göz atalım:

1. Apple

Biyografisini yazan Walter Isaacson’a göre Steve Jobs, meyve diyeti yaparken bir elma çiftliğini ziyaret ettiği sırada, bu yaygın meyvenin bir bilgisayar şirketi için eğlenceli ve erişilebilir bir isim olabileceğini düşündü.

Kısaydı, akılda kalıcıydı, göz korkutucu değildi, bir logoya dönüştürülmesi kolaydı ve bilgisayarlarla hiçbir ilgisi olmaması, Jobs’un düşündüğü diğer isimlerin aksine, onu BT dünyasında farklı kıldı. Sözcüğün birçok insanın var olan kelime dağarcığının bir parçası olması ve aynı zamanda Jobs’un muhtemelen o meyve bahçesinde hiç düşünmediği Newton’un elması, çağrışımları çağrıştıran şiirsel bir rezonans yarattı. 

2. Google

Bazen isimler ilhamdan çok tesadüfen ortaya çıkar. Larry Page ve Sergey Brin ilk arama motorlarına BackRub adını verseler de, her ikisi de çok büyük sayılar olan googolplex ve googol sözcükleri ile bir beyin fırtınası yaparken yeni marka isimlerini buldular. Alan adının kullanılabilir olup olmadığı kontrol edilirken, marka yanlış yazıldı. O zamandan beri Google, dünyanın her yerinde kullanılan bir fiil haline geldi.

Burada, yazım değişikliği tesadüfiydi, ancak birçok şirket akılda kalıcı ve yasal olarak korunabilir isimler elde etmek için kasıtlı olarak marka isimlerinin yazımlarını değiştiriyor.

3. Nike

Yüzlerce şirket, şans getireceğine neredeyse batıl bir inançla inandığı için Latince kelimelere ve eski mitolojiye döner. Nike da bu markalardan biriydi.

Nike, Yunan zafer tanrıçasıydı ve sporcular için ayakkabı üreten bir şirket için mükemmel bir seçim oldu.

Nike ile aynı yolu takip eden diğer birkaç marka arasında Oracle, Mazda, Alax, Argos, Olympus, Athena, Orion Pictures, Pandora mücevherleri, Subaru kamyonetleri, Dionysus şarap tedarikçileri ve Ionis adını taşıyan Isis Pharmaceuticals yer alır. 

4. Cisco Systems

Cisco Systems, teknoloji şehri San Francisco’nun adının kısaltılmış halidir. Logosuna bir göz atarsanız, Golden Gate köprüsünün olduğunu görebilirsiniz.

5. Adobe

Hemen belli olmasa da adını kuruldukları yerden alan birçok şirket vardır. Adobe adını, kurucu John Warnock ve Charles Geschke’nin California, Los Altos’ta yaşadığı bölgenin arkasından akan bir dereden almıştır.

Yazar Hakkında

Avansas

Avansas, her ölçekteki işletmenin tüm işyeri ihtiyaçlarını karşılayan Türkiye'nin ilk ve en büyük alışveriş platformudur. Avansas Blog'da ise iş hayatına dair ilginizi çekebilecek öğretici ve eğlenceli yazıları sizler için hazırlıyoruz.

Tüm yazıları göster