Okullarda ve iş yerlerinde yaygın bir kullanımı olan tahta kalemi çeşitleri, pratik kullanımı ile her yaştan bireyin tercihidir. Tahta kalemi mürekkebi aktığında ya da bulaştığında temizlenmesi oldukça zor olan tahta kalemi lekesi ortaya çıkar. Özellikle açık renkli giysiler için ciddi bir sorun oluşturur. Bu lekenin temizliği özen ister.

Tahta Kalemi Lekesi Nasıl Çıkar?

Tahta kalemi (diğer adıyla marker) çeşitleri, cam, melamin, porselen gibi gözeneksiz yüzeylerden kolayca temizlenirken, içeri sızan tahta kalemi mürekkebi pigmentleri sebebiyle kumaş, ahşap gibi gözenekli yüzeylerden zor temizlenir. Temizlik sürecinde lekeyi çıkarıcılar kadar evde bulunan diğer temizlik malzemeleri de kullanılabilir. Marker kalem lekesi temizliği; kumaş ve yüzey temizliği olmak üzere iki aşamada ele alınır.

Gömlek ve Beyaz Önlükte Tahta Kalemi Lekesi

Düz bir yüzeye işe yaramayan bir havlu serin (kağıt havlu da olabilir). Lekeli giysiyi, lekeli yüz aşağı bakacak ve leke havluların üzerine gelecek şekilde, serili havluların üzerine koyun. Leke çıkarmak için yüksek oranda alkol içeren dezenfektan olan temizlik ispirtosu (diğer adıyla tuvalet ispirtosu) kullanın. Sünger üzerine dökeceğiniz temizlik malzemesi ile lekeli yüzeyin arkasını ıslatın.

Yüzeyi silmek, lekeyi daha geniş bir alana yayar, bu sebeple yumuşak hareketlerle lekenin ispirtoyu çekmesini sağlayın. Havlu ıslandıkça yenisiyle değiştirin. Leke kayboluncaya kadar bu işleme devam edin. Havlu lekeyi ve kalıntıları çekecektir. Bir kaba; ılık su ve bir miktar sirke koyun. Lekesi yok olmaya yüz tutan giysiyi, bu sıvının içine koyup 15 dakika bekletin ve durulayın. Leke kaybolduktan sonra giysiyi çamaşır makinesine atarak yıkayın.

Öğretmen, öğretim üyesi, laborant, kimyager ve doktorların sık giydiği beyaz önlük üzerinde bu tip lekelerin oluşması diğer giysilere oranla daha olasıdır. Beyaz giysilerde, temizlik sıvısı lekeye çektirilirken lekeyi yaymamaya ekstra özen göstermek gerekir.

Yüzeyde Tahta Kalemi Lekesi

Aşağıdaki listede yüzeyde tahta kalem lekesinin nasıl çıkarılacağına dair tüm adımları bulabilirsiniz:

  • Tahta kalemi lekesi, gözeneksiz yüzeylerden daha kolay temizlenir.
  • Marker kalem lekesi yüzeyden temizlenirken, temizleyici madde olarak; jel türü olmayan diş macunu, beyaz sirke / temizlik sirkesi ya da temizlik ispirtosu içeren ürünler kullanılabilir.
  • Tahta ve duvar yüzeylerin temizliği için diş macununu lekeli yüzeye yayılır.
  • Yüzey nemli bezle silinir. Gerekirse eski bir diş fırçası kullanılabilir.
  • Leke çıkıncaya kadar işeleme devam edilir.
  • Farklı bir alternatif olarak temizlik kumaşı, temizlik ispirtosuna batırılır.
  • Tahta kalemi lekesi, ispirtolu bez ile temizlenir.
  • Ahşap temizleyici gibi özel leke temizleyici sıvılar varsa, temiz bir kumaşa uygulanır ve yüzey tekrar silinir.
  • Rutubetli temiz bir bez ile yüzeydeki kalıntılar temizlenir.
  • Tüm izler ortadan kaybolunca, yüzey kurutulur.

Tahta Kalemi Lekesi Boyalı Duvarlardan Nasıl Çıkarılır?

Aşağıdaki listede boyalı duvarlardan tahta kalem lekesinin nasıl çıkarılacağına dair tüm adımları bulabilirsiniz:

1. Yavaşça Silin

Temiz bir silgiyle lekeyi hafifçe ovalayarak başlayın. Bu yüzeysel izleri kaldırabilir. 

2. Hafif Bir Temizleme Solüsyonu

Leke çıkmadıysa, hafif bir temizleme solüsyonu hazırlayın. Birkaç damla bulaşık sabununu suyla karıştırın. Yumuşak bir bezi veya süngeri solüsyona batırın, sıkın ve dairesel hareketlerle lekeyi nazikçe ovalayın. Duvarı ıslatmamaya dikkat edin.

3. Sihirli Silgi Sünger

Daha inatçı izler için sihirli bir silgi sünger etkili olabilir. Öncelikle silgi süngeri nemlendirin ve lekeyi nazikçe ovalayın. Sihirli silgi süngerler aşındırıcı olabilir, bu nedenle boyaya zarar vermemek için bunları dikkatlice kullanın.

Tahta kalemi izi ile başa çıkmak farklı bir yaklaşım gerektirir. Herhangi bir hasara veya renk bozulmasına neden olmadıklarından emin olmak için bu yöntemleri önce duvarın küçük ve göze çarpmayan bir alanında test etmeyi unutmayın. 

Tahta Kalemi Lekesi Deriden Nasıl Çıkarılır?

Deri üzerinden tahta kalemi lekesi damıtılmış beyaz sirke kullanılarak kolayca çıkarılabilir. Ancak, en iyi sonucu almak için leke oluştuktan sonra mümkün olan en kısa sürede bölgeyi temizlemeniz gerekir.

Lekeyi çıkarmak için aşağıdaki adımları uygulayabilirsiniz:

  • Lekeye hafifçe damıtılmış beyaz sirke sürün veya püskürtün.
  • Temiz, nemli bir bezle dairesel hareketlerle nazikçe kurulayın. Kirlendiğinde bezi değiştirin.
  • Leke geçene kadar gerektiği kadar tekrarlayın.

Tahta Kalemi Lekesi Halıdan Nasıl Çıkarılır?

Çoğumuz evimizde halılara özel temizleyiciler bulundurmayız, fakat bu tahta kalemi lekesinde bir sorun yaratmaz. Halınızda tahta kalemi lekesi oluştuğunda, herkesin evinde muhtemelen bulunan bazı maddeler işe yarayacaktır. Bu maddeler saç spreyi (yağ bazlı değil) veya ispirtodur.

  • Lekeli bölgeye ispirto ya da saç spreyi uygulayın.
  • Temiz bir bez veya havlu kullanarak lekeyi kurulayın. Gerektiği kadar tekrarlayın.
  • Leke tamamen çıktıktan sonra kalan lekelerden kurtulmak için temiz suya batırılmış bir havlu kullanın.

Tahta Kalemi Lekesi Plastikten Nasıl Çıkarılır?

Aynı temizlik araçlarının birçoğu plastikten de tahta kalemi lekelerini çıkarmaya yardımcı olur. Fakat kuru silme kalemi, hidrojen peroksit ve bir miktar ispirto daha çok işinizi görecektir.

  • İlk olarak, kuru silme kalemini kullanarak kalıcı kalem lekesinin üzerini boyayın. Birkaç dakika boyunca ıslanmasına izin verin.
  • Ardından, tahta kalemi lekesini silmek için mikrofiber bir havlu veya başka bir bez kullanın.
  • Tüm lekeler çıkana kadar gerektiği kadar tekrarlayın.
  • İnatçı lekeler kalırsa, bir pamuk topunu biraz ispirtoya batırın.
  • Kalan leke gidene kadar ovalayın.
  • Bu yöntem işe yaramadıysa, temiz bir pamuğa veya beze biraz hidrojen peroksit uygulayın ve ardından bölgeyi nazikçe ovalayın.

Tahta Kalemi Lekesi Ciltten Nasıl Çıkarılır?

İspirto ciltten tahta kalemi lekesi çıkarmak için mükemmel bir seçenektir. İspirto, birazcık el emeği ile cildinizi hızlı ve kolay bir şekilde normal tonuna geri döndürebilir. 

Tahta kalemi ciltten temizlemek için ispirto kullanmak için aşağıdaki adımları izlemeniz gerekir:

  • Bir kağıt havlu veya el bezinin üzerine biraz ispirto dökün.
  • Ardından, mürekkep gidene kadar etkilenen bölgeyi ovalayın.
  • Bu işe yaramazsa, suda çözünmeyen mürekkepleri çıkarmada harika olan oje çıkarıcı kullanmayı deneyin.

Tahta kalemi lekelerini temizlemek için hangi yöntemi seçerseniz seçin, lekeyi hızlı ama dikkatli bir şekilde ele alın. Yanlış türde bir temizleme yöntemi uygulayarak hasarı olduğundan daha kötü hale getirmeyin.

Saç Spreyi Tahta Kalemi Lekesini Çıkarır mı?

Saç spreyi, mürekkebi ve kalıcı kalemi giysilerden çıkarmak için yaygın olarak kullanılan bir araçtır, ancak yıllar içinde etkinliği azalmıştır. Birçok marka alkolü azaltmak veya ortadan kaldırmak için formülasyonlarını değiştirmiştir, bu nedenle bir saç spreyi almadan yapmadan önce mutlaka etiketi okumanız gerekir. Alkolsüz etiketli herhangi bir saç spreyi işinizi görmeyecektir. Bu amaç için en iyi markalar, alkol içeriği yüksek olan ucuz ve aerosol olanlardır. Bu içerikler, lekeyi gerçekten çıkaran maddelerdir.

Fakat saç spreyinin tüm yüzeylerdeki tahta kalemi lekeleri için uygun olmadığını unutmayın. Genellikle polyester veya poli karışımlı giysilerdeki ve çoğu pamuklu veya kot kumaşlardaki lekeler için en iyi sonucu verir. Deri veya yün üzerinde asla kullanılmamalıdır.

Avantajlı Leke Çıkarıcı Fiyatları İçin Doğru Adres: Avansas

Avansas, leke çıkarıcı çeşitleri ile farklı lekelerin kolayca temizlenmesine yardımcı olur. Avansas marka yağ, kireç ve pas çözücü ürünleri, uygun fiyatlarla lekelerden hemen kurtulmanızı sağlar. Avansas, uygun fiyatları ve kolay sipariş verilebilmesi özelliği kadar avantajlı ödeme seçenekleri ile de tercih edilmektedir. Kolay iade ve değişim olanağı tanıyan Avansas, siparişi verilen ürünü ilgili adrese 1 iş gününde ücretsiz olarak teslim eder. Stoklu çalışmanın sonucu olarak ürün temininde sıkıntı yaşamaz ve müşteriyi bekletmez.

Marker kalem lekesi temizlemek, sunulan yüzey temizleyici alternatifleri ile daha kolaydır. İş yerinde beyaz önlük giyenler için leke çıkarıcılar, ayrı bir öneme sahiptir. Beğendiğiniz marker çeşitlerini ve leke çıkarıcıları, Avansas ayrıcalıkları ile hemen sipariş edebilirsiniz.

En Çok Sorulan Sorular

1. Kurşun kalem izlerini yüzeylerden nasıl temizlersiniz?

Kalem izlerini yüzeylerden çıkarmanın en kolay yolu bir silgi kullanmaktır. Ayrıca çok amaçlı bir temizleyici veya bebek mendili de kullanabilirsiniz. Yüzeye bağlı olarak, kurşun kalem izlerini gidermek için sıvı deterjan da kullanılabilir.

2. Kurumuş tahta kalemi lekelerini kıyafetlerden nasıl çıkarırsınız?

Kurumuş tahta kalemi lekelerini kıyafetlerden çıkarmanın en etkili yollarından biri ispirto kullanmaktır. Bunun için öncelikle lekeli bölgeyi bir kağıt havlu üzerine yerleştirin, bir bezi veya süngeri ispirtoya batırın ve lekeye nazikçe uygulayın. Önce lekenin etrafına, sonra doğrudan üzerine sürün. Gerektiğinde kağıt havluyu değiştirin. Kağıt havlu mürekkebi emdikten sonra giysiyi talimatlara uygun şekilde yıkayabilirsiniz.

3. Tahta kalemi lekelerini çıkarmak için hangi ev ürünlerini kullanabilirsiniz?

Tahta kalemi lekelerini çıkarmak için kullanabileceğiniz birkaç ev ürünü vardır. Bunlar arasında saç spreyi, ispirto, aseton ve sirke bulunmaktadır.

4. Tahta kalemi mürekkebini cildinizden nasıl çıkarırsınız?

Tahta kalemi mürekkebini cildinizden çıkarmanın en hızlı yolu ispirto kullanmaktır. Bunun için ispirtoyu bir pamuk kullanarak cildinize uygulayın, birkaç saniye tutun ve ardından mürekkep gidene kadar lekeyi ovalayın.

5. Sirke kalıcı tahta kalemi lekelerini çıkarır mı?

Sirke, tahta kalemi lekelerini çıkarmak için tercih edilecek bir yöntem değildir. Ancak deri ceketlerde ve koltuklarda oldukça işe yarar.

Yazar Hakkında

Avansas

Avansas, her ölçekteki işletmenin tüm işyeri ihtiyaçlarını karşılayan Türkiye'nin ilk ve en büyük alışveriş platformudur. Avansas Blog'da ise iş hayatına dair ilginizi çekebilecek öğretici ve eğlenceli yazıları sizler için hazırlıyoruz.

Tüm yazıları göster