OKR, Objectives and Key Results anlamına gelir. İşletmelerin hedeflerini stratejileriyle uyumlu hale getirmelerine ve bu hedeflere ulaşma yolundaki ilerlemeyi ölçmelerine yardımcı olan bir hedef belirleme çerçevesidir. OKR’ler son yıllarda giderek daha popüler hale gelmiştir ve Google, LinkedIn ve Airbnb gibi şirketler başarılarını artırmak için OKR’leri kullanmaktadır.

İlgili İçerik: ROAS ve ROI Nedir? Nasıl Hesaplanır?

OKR Nedir?

Objectives and Key Results (OKR) yani Hedefler ve Anahtar Sonuçlar, bir şirketin çabalarını ölçülebilir ve uyumlu bir yapı kullanarak en büyük önceliklerine odaklayan bir yönetim çerçevesidir. Stratejiden değerli bir kesit alır ve ekipleri amaçlarına bağlar.

Ekipleri amaçlarına ve işlerinin arkasındaki “neden “e bağlar, onları daha büyük bir resmin içine çeker.

Diyelim ki amacımız ve misyonumuz Mars’a gitmek. Oradaki uçuş planımız sizin stratejiniz olacak. İlk adım (stratosfere çıkmak), bu sizin OKR’nizdir. Mars’a giderken ulaşmanız gereken ilk sonuç budur.

Bir OKR aşağıdaki 2 unsura ayrılır:

  • Amaç – Değerli bir iş sonucu yaratmak için neyi başarmamız gerektiğine dair basit ve ilham verici bir ifadedir. Unutulmaması gereken en önemli nokta, sonucun yaratılan veya teslim edilen şey değil, daha mutlu bir müşteri veya daha iyi bir işletme yoluyla elde edilen değer olduğudur.
  • Temel Sonuçlar – Hedefi gerçekleştirme konusunda ilerleme kaydettiğimizi nasıl bildiğinizi gösteren 2-5 ölçüme sahip olmak. Faaliyet bazlı olmaktan ziyade sonuç bazlı oldukları için değerli bir ilerleme kaydedilmesini sağlar.

İlgili İçerik: Dönüşüm Oranı Nedir, Nasıl Artırılır?

OKR Tarihi

OKR, Google, Facebook, AfterPay vb. şirketler piyasaya çıkmadan önce Andy Grove tarafından Intel’in çip pazarını kazanmasına yardımcı olmak için yaratılmıştı. Bu birçok insan için yepyeni bir fikir gibi görünse de, aslında 1960’lardan beri vardır.

  • OKR, 1968 yılında Intel Yönetim Kurulu Başkanı Andy Grove tarafından oluşturuldu. MBO (Hedefe Göre Yönetim) Çerçevesinin yeni bir yinelemesiydi.
  • 1974 yılında John Doerr Intel’e katıldı ve OKR hakkında bilgi edinir.
  • John Doerr 1980’de girişim sermayesine geçti. Yatırım yaptığı genç şirketlere OKR ile çok ihtiyaç duyulan odaklanma ve yapıyı kazandırdı.
  • 1999 yılında John Doer, erken aşama yatırım turunda Google’a danışmanlık yaptı. Google’ın büyümesini sağlayan OKR çerçevesini önerdi. Bu çerçeveyi bugün hala kullanıyorlar.
  • 2017 yılında John Doerr “Measure what matters” kitabını yazdı ve OKR üzerine bir TED konuşması yaptı. Bu, farkındalık ve benimsemede bir artış yarattı.

Bugün dünyanın dört bir yanındaki işletmeler OKR’yi işlerine dahil etti. Yarattığı hızlı değer sayesinde popülaritesi daha da arttı. 

OKR’ler İşletmelerin Başarılı Olmasına Nasıl Yardımcı Olur?

İşletmeler stratejik planlamalarının bir parçası olarak OKR’leri giderek daha fazla benimsemektedir ve bunun çalışan verimliliğini ve performansını artırmanın yanı sıra işletmenin genel hedeflerine ulaşmasına yardımcı olduğunu görmektedir. OKR’ler ayrıca ekipleri çıktılardan ziyade sonuçlara odaklanmaya teşvik ettiği için şirketler içinde muazzam bir kültürel değere sahiptir.

OKR’nin Avantajları Nelerdir?

Değişimin hızı, iş dünyasının giderek artan bir gerçeğidir. Müşteri ihtiyaçlarındaki sürekli değişiklikler ve düzenleyici ortamdaki değişimler, bu zorluklara uyumlu ve odaklanmış bir şekilde uyum sağlamanın her zamankinden daha önemli olduğu anlamına gelir.

OKR, her ekip üyesinin aşağıdakileri yapmasını sağladığı için çok güçlüdür: 

  • CEO gibi düşünerek yalnızca kritik önceliklere odaklanma
  • Çalışmalarının etkisini ölçülebilir sonuçlarla anlamak
  • Ortak hedeflere ulaşmak için çabaları hizalama

Bunu işletme genelinde uyguladığınızda, inanılmaz sonuçlar elde etmeniz kaçınılmazdır.

1. Stratejinizi eyleme dönüştürerek büyüyün

Ekiplerin mevcut önceliklerini iş stratejisiyle ilişkilendirmeleri için yapı ve odak oluşturun. Ekipler, yönsel özerklik ve net bir ilerleme ölçümü yoluyla oyunu değiştirme yetkisine sahiptir.

2. Daha iyi odaklanma 

OKR’ler işletmeniz için en önemli hedeflere odaklanmanıza yardımcı olarak herkesin bu hedeflerle uyumlu olmasını ve bu hedeflere ulaşmak için çalışmasını sağlar.

3. Göstergeler sayesinde ilerlemeyi görün

OKR, nasıl ilerlediğinizi görmenizi ve ilerledikçe kararlarınızı doğrulamanızı sağlar. Sizi doğru yola yönlendirirler. Daha da iyisi, rotadan çıktığınızda size haber verirler. OKR’niz size etki yaratmanız için bir plan sunar.

Çeyrek boyunca ilerledikçe işin etkisini görmenize yardımcı olması için öncü göstergeleri kullanmanız gerekir. Bu aynı zamanda işinizi küçük değerli dilimlere ayırmamız gerektiği anlamına gelir.

4. Artan motivasyon

OKR’ler zorlu ancak ulaşılabilir hedefler belirleyerek ekibinizin motivasyonunu ve katılımını artırabilir.

5. Daha iyi uyum

OKR’ler işletmenizdeki herkesin aynı hedefler doğrultusunda çalışmasını sağlayarak siloların oluşması veya önceliklerin çakışması riskini azaltır.

6. Geliştirilmiş performans

OKR’ler spesifik ve ölçülebilir hedefler belirleyerek performansı artırmaya ve işinizde başarıya ulaşmanıza yardımcı olabilir.

İlgili İçerik: Burn Rate Nasıl Hesaplanır, Girişimciler İçin Önemi Nedir?

OKR’lerin Dezavantajları Nelerdir?

blank

Aşağıdaki listede OKR’nin dezavantajlarını bulabilirsiniz:

1. Kısa vadeli sonuçlara aşırı vurgu

OKR’ler ekipleri uzun vadeli hedefler yerine kısa vadeli hedeflere öncelik vermeye teşvik edebilir ve bu da ulaşılması daha uzun sürebilecek önemli hedeflerin ihmal edilmesine yol açabilir.

2. Metriklere aşırı odaklanma

Ölçütlerin belirlenmesi ve izlenmesi avantajlı olabilir, ancak ölçülmesi daha zor olabilecek niteliksel faktörler yerine sayılara aşırı vurgu yapılmasına da yol açabilir.

3. Motivasyon kırıcı olabilir

Çalışanlar sürekli olarak hedeflerinin gerisinde kaldıklarını hissederlerse, bu durum motivasyonlarını düşürebilir ve tükenmişliğe yol açabilir.

4. Yaratıcılık eksikliğine yol açabilir

Çalışanlar OKR’lerini gerçekleştirmeye çok fazla odaklandıklarında, risk alma ve yeni şeyler deneme olasılıkları azalabilir.

5. Tehlikeli bir rekabet kültürü yaratabilir

Bir miktar rekabet sağlıklı olsa da, OKR’lere aşırı odaklanmak, çalışanların şirketin genel hedeflerine ulaşmaktan çok birbirlerinden daha iyi performans göstermekle ilgilendiği kıyasıya bir kültüre yol açabilir.

OKR’ler Nasıl Oluşturulur?

OKR’lerin oluşturulması birkaç adımdan oluşur:

1. Genel iş hedeflerinizi tanımlayın

Üst düzey iş hedeflerinizi belirleyerek işe başlayın. Bunlar şirketinizin misyonu ve vizyonu ile uyumlu olsun.

2. Hedeflerinizi parçalara ayırın

Genel iş hedeflerinizi belirledikten sonra, bunları departman veya ekip hedeflerine ayırın. Bunlar genel iş hedeflerinizle uyumlu olsun.

3. Temel sonuçlarınızı tanımlayın

Her bir hedef için bu hedefe ulaşmanıza yardımcı olacak temel sonuçları belirleyin. Bunların spesifik, ölçülebilir ve zamana bağlı olması gerektiğini unutmayın.

4. Sahiplik atayın

Her bir hedef ve kilit sonuç için bir sahip atayın. Bu kişilerin hedefe ulaşılmasını ve temel sonuçların karşılanmasını sağlamaktan sorumlu olacağını unutmayın.

5. İlerlemeyi izleyin

Hedeflerinize ve temel sonuçlarınıza ulaşma yolundaki ilerlemeyi düzenli olarak izleyin. Bu, herhangi bir sorunu veya engeli belirlemenize ve gerektiğinde ayarlamalar yapmanıza yardımcı olacaktır.

OKR’leri oluştururken, bunları basit, odaklanılmış ve genel iş stratejinizle uyumlu tutmanız önemlidir. 

İlgili İçerik: ROI Nedir, Nasıl Hesaplanır?

OKR’ler Nasıl Uygulanır?

blank

OKR’leri etkili bir şekilde uygulamak, onları ayarlamaktan daha fazlasını içerir. Aşağıdaki listede OKR’leri başarıyla uygulamanıza yardımcı olacak bazı en iyi uygulamalar:

1. Ekibinizin katılımını sağlayın

Ekibinizdeki herkesin OKR’lerin amacını ve iş hedeflerinize ulaşmak için nasıl kullanılacağını anladığından emin olun.

2. Gerçekçi hedefler ve temel sonuçlar belirleyin

Hedeflerinizin zorlayıcı ancak ulaşılabilir olduğundan ve temel sonuçlarınızın spesifik ve ölçülebilir olduğundan emin olun.

3. İlerlemeyi düzenli olarak iletin

Herkesi aynı sayfada tutmak için hedeflerinize ve temel sonuçlarınıza ulaşma yolundaki ilerlemeyi düzenli olarak bildirin.

4. Gerektiği gibi ayarlayın

Geri bildirimlere ve iş ortamınızdaki değişikliklere bağlı olarak OKR’lerinizi gerektiği gibi ayarlamaya istekli olun.

OKR’nin Başarı Oranı Nedir?

OKR’lerin başarı oranı, işletmenin uygulamasına ve belirlenen belirli hedeflere bağlı olarak büyük ölçüde değişebilir. Ancak araştırmalar, OKR’lerin etkili bir şekilde uygulandığında çalışan bağlılığı, üretkenlik ve genel iş performansında önemli iyileşmelere yol açabileceğini göstermiştir.

Yapılan bir çalışma, OKR’leri etkin bir şekilde kullanan işletmelerin kullanmayanlara göre 2,5 ila 4 kat daha fazla büyüme elde ettiğini ortaya koymuştur. Başka bir çalışmada ise OKR kullanan işletmelerin çalışan bağlılığında %10-15’lik bir iyileşme sağladığı görülmüştür.

OKR’ler Google, LinkedIn ve Twitter gibi birçok lider şirket tarafından büyüme ve inovasyonu teşvik etmek için başarıyla kullanılmıştır. Bu işletmelerde OKR’lerin odaklanmayı ve şeffaflığı geliştirdiği bilinmektedir.

OKR, KPI’ın Yerini Alır mı?

Hayır, OKR’ler KPI’ların (Temel Performans Göstergeleri) yerini almaz. Benzer görünseler de, farklı amaçlara hizmet ederler ve genellikle birlikte etkili bir şekilde kullanılabilirler.

OKR’ler iddialı ve ölçülebilir hedefler belirlemek, izlemek ve bunlara ulaşmak için kullanılan bir hedef belirleme çerçevesidir. “Amaç” kişinin ulaşmak istediği şeydir ve “Temel Sonuçlar” bu amaca ulaşmak için atılacak ölçülebilir adımlardır. OKR’ler temel olarak üç ayda bir belirlenir ve ekipleri esnek hedefler için çaba göstermeye teşvik eder.

Öte yandan, KPI’lar bir işletmenin, ekibin veya bireyin süregelen performansını takip eden ölçütlerdir. KPI’lar çeşitli görev ve faaliyetlerin kurumsal hedeflere ulaşmadaki etkinliğini ölçmek için kullanılır.

Uygulamada, KPI’lar aslında OKR’leri besleyebilir. Örneğin, bir OKR web sitesi trafiğini %25 oranında artırmaksa, bu OKR’ye yönelik ilerlemeyi değerlendirmek için tekil ziyaretçiler, sayfa görüntülemeleri ve hemen çıkma oranı gibi KPI’lar düzenli olarak izlenebilir.

Dolayısıyla, OKR’ler KPI’ların yerini almak yerine, belirli bir zaman dilimi için hangi KPI’lara odaklanmanın en önemli olduğunu belirlemek için bir çerçeve sağlayabilir ve böylece stratejik uyum ve odaklanmaya olanak tanır.

OKR’ler Performans Değerlendirmesi için Neden Kullanılmamalıdır?

OKR’ler çeşitli nedenlerden dolayı performans değerlendirmesi için genellikle önerilmezler:

1. İnovasyon riski

OKR’ler performans değerlendirmelerine bağlandığında, çalışanları iddialı hedefler belirlemekten caydırabilir. Olumlu değerlendirmeler aldıklarından emin olmak için daha güvenli, daha ulaşılabilir hedefler seçme eğiliminde olabilirler, böylece inovasyon ve risk alma engellenmiş olur.

2. Öğrenmeye ve büyümeye odaklanın

OKR’ler sürekli öğrenmeyi ve büyümeyi teşvik etmek içindir. Bunları performans değerlendirmeleri için kullanmak, odağı bundan uzaklaştırabilir ve potansiyel olarak uzun vadeli gelişim pahasına belirli sonuçlara ulaşmaya doğru kaydırabilir.

3. Korku kültürünü teşvik eder

OKR’leri değerlendirmelere bağlamak, işbirliği yerine korku ve rekabet kültürü yaratabilir. Çalışanlar, kendi performanslarını olumsuz etkileyebileceği endişesiyle başkalarına yardım etmekte tereddüt edebilir.

4. Önyargılı değerlendirmeler

OKR’lerin başarısı bir bireyin performansını doğru bir şekilde yansıtmayabilir, çünkü birçok dış faktör bunların gerçekleşmesini etkileyebilir. Bu da önyargılı veya adil olmayan değerlendirmelere yol açabilir.

5. Kısa vadeli odaklanma

OKR’ler performans değerlendirmelerine bağlanırsa, çalışanlar uzun vadeli stratejik hedeflere zarar verecek şekilde kısa vadeli hedeflere odaklanabilir.

OKR’ler ekipleri ortak hedefler etrafında hizalamak ve motive etmek için etkili bir araç olsa da, etkinliklerini ve amaçlarını korumak için ideal olarak performans değerlendirmelerinden ayrılmalıdırlar.

OKR’ler Ne Sıklıkla Değiştirilmelidir?

blank

OKR’ler çok sık değiştirilmemelidir, çünkü bu hedeflere yönelik ilerlemeyi sekteye uğratabilir. Bununla birlikte, iş ortamı hızla değişebileceğinden OKR’ler uzun süreler için sabitlenmemelidir.

OKR’leri üç ayda bir gözden geçirmek ve güncellemek, gerektiğinde küçük ayarlamalar yapmak iyi bir kuraldır.

Ancak, sıklık işletmenin yapısına ve hedeflerine bağlı olabilir. Örneğin, hızlı tempolu bir sektörde faaliyet gösteren bir start-up’ın OKR’lerini daha sık ayarlaması gerekebilirken, istikrarlı bir sektörde faaliyet gösteren daha köklü bir işletme OKR’lerini altı aylık veya yıllık olarak belirlemeyi tercih edebilir.

Belirli temel sonuçlar her çeyrekte değişebilirken, genel hedefin genellikle daha sabit kaldığını ve işletmenin uzun vadeli stratejik hedeflerini yansıttığını unutmamak önemlidir.

Ayrıca, OKR’leri tek bir çeyrekte (veya belirli bir dönemde) çok sık değiştirmemek de çok önemlidir, çünkü bunu yapmak kafa karışıklığına neden olabilir, odağı bozabilir ve ilerlemenin ölçülmesini zorlaştırabilir.

Her çeyreğin sonunda, bir önceki OKR’lerin başarısını değerlendirmek ve bir sonraki dönem için yenilerini belirlemek için bir gözden geçirme süreci olmalıdır.

OKR Örnekleri

1. Tesla

Önde gelen bir elektrikli araç şirketi olan Tesla, otomotiv sektörünü dönüştürme vizyonuyla tanınır. Tesla’nın OKR’lerinin dikkate değer bir örneği, “Yıl sonuna kadar 500.000 elektrikli araç üretme” hedefiydi. Temel sonuçlar arasında “Üretim maliyetlerini %20 azaltmak” ve “Araç enerji verimliliğini %10 artırmak” yer alıyordu. Bu OKR’ler şirketin odağını üretim ölçeklenebilirliğine ve sürekli teknoloji geliştirmeye yönlendirerek iddialı hedeflere ulaşmalarını sağladı.

2. Airbnb

Konaklama sektöründe devrim yaratan Airbnb’nin başarıları da etkili OKR uygulamasına bağlıdır. Hızlı büyümeleri sırasında hedeflerinden biri “Yıl sonuna kadar 50 yeni şehre yayılmak “tı. Temel sonuçlar arasında “Her şehirde 1000 yeni listelemeye ulaşmak” ve “Bu yeni lokasyonlarda geliri %30 artırmak” yer alıyordu. Bu OKR’ler Airbnb’nin hızlı bir genişleme temposu sürdürmesine ve kendisini küresel bir barındırma platformu olmasına yardımcı oldu.

3. Netflix

Netflix, video akışı sektöründe lider bir şirkettir ve OKR yaklaşımı küresel genişlemesinde etkili olmuştur. Kullandıkları bir OKR örneği, “Müşteri memnuniyetini %10 artırma” hedefiydi. Temel sonuçlar arasında “Yükleme süresini %20 azaltmak” ve “İzleme geçmişine dayalı önerileri kişiselleştirmek” yer alıyordu. Bu OKR’ler Netflix’in çabalarını müşteri deneyimini iyileştirmeye yönlendirirken iş büyümesini de desteklemesini sağladı.

4. Google

Google, inovasyon kültürü ve iddialı hedeflere odaklanmasıyla tanınır. Google tarafından uygulanan OKR’lerin ünlü bir örneği, web tarayıcıları Chrome’un geliştirilmesi sırasında yaşandı. Hedef “Yıl sonuna kadar tarayıcı pazarının %20’sini ele geçirmek” iken, temel sonuçlar arasında “Chrome’da üç benzersiz özellik sunmak” ve “Yükleme hızını %30 artırmak” yer alıyordu. Bu zorlu OKR’ler ekibi yenilikçi çözümler aramaya ve kullanıcılara değer sunmaya odaklanmaya teşvik etti.

OKR Hakkında En Çok Sorulan Sorular

1.KPI mı OKR mi?

KPI hedefleri genellikle elde edilebilir ve halihazırda yürürlükte olan bir sürecin veya projenin çıktısını temsil ederken, OKR hedefleri biraz daha iddialıdır.

2. OKR metodolojisi nedir?

OKR metodolojisinin amacı, kilit paydaşlar ve liderlerden ekip üyelerine kadar işletmenin her üyesinin bir dizi tanımlı, spesifik ve ölçülebilir eylem aracılığıyla şirketin hedeflerini anlamasıdır.

3. OKR hedefi nedir?

Hedefler ve anahtar sonuçlar (OKR), hedefleri ve bunların sonuçlarını tanımlamaya ve izlemeye yönelik bir çerçevedir. OKR’ler bir amaçtan (açıkça tanımlanmış bir hedef) ve bu hedefe ulaşılmasını izlemek için kullanılan bir veya daha fazla temel sonuçtan (spesifik ölçümler) oluşur.

4. OKR’yi kimler kullanıyor?

Startup’lardan Fortune 500 firmalarına kadar birçok lider şirket OKR’leri kullanmaktadır. Özellikle Google, LinkedIn ve Twitter büyüme ve inovasyonu teşvik etmek için OKR’leri kullanmaktadır.

5. OKR nasıl çalışır?

OKR, net hedefler ve bunlarla ilişkili kilit sonuçlar belirleyerek çalışır. İşletmeler daha sonra bu temel sonuçlara yönelik ilerlemeyi takip ederek çabaların stratejik hedeflerle uyumlu olmasını sağlar. Düzenli gözden geçirmeler ve geri bildirim oturumları OKR’lerin gerektiği gibi iyileştirilmesine ve ayarlanmasına yardımcı olur.

6. Şirketler OKR’den nasıl yararlanır?

Şirketler OKR’lerden daha net bir yön, gelişmiş ekip uyumu ve ölçülebilir sonuçlar elde ederek yararlanır. OKR’ler ayrıca hesap verebilirliği, şeffaflığı ve sonuç odaklı bir kültürü teşvik eder.

7. OKR neden KPI’dan daha iyidir?

KPI’lar devam eden süreçlerin performansını ölçerken, OKR’ler belirli sonuçlara doğru ilerlemeyi sağlar. OKR’ler yön ve odak sağlar, bu da onları KPI’lara kıyasla daha dinamik ve değişen iş ortamlarına uyarlanabilir hale getirir.

8. Bir işletme kaç OKR’ye sahip olmalıdır?

Herkese uyan tek bir sayı olmamakla birlikte, çoğu işletme her çeyrekte ekip veya birey başına 3-5 OKR’nin odaklanma ve ulaşılabilirlik arasında bir denge kurduğunu düşünmektedir.

9. OKR nasıl ölçülür?

OKR’leri, temel sonuçlara doğru kaydedilen ilerlemeyi değerlendirerek ölçün. Her temel sonucun, başarıyı veya iyileştirme alanlarını belirlemek için belirli bir süre boyunca izlenebilecek ölçülebilir bir metriği olmalıdır.

10. OKR nasıl takip edilir?

OKR’lerin izlenmesi, ekiplerin temel sonuçlara yönelik ilerlemelerini gözden geçirdikleri düzenli kontrolleri içerir. Birçok şirket ilerlemeyi izlemek ve işletme genelinde şeffaflık sağlamak için OKR yazılımı kullanır.

Yazar Hakkında

Avansas

Avansas, her ölçekteki işletmenin tüm işyeri ihtiyaçlarını karşılayan Türkiye'nin ilk ve en büyük alışveriş platformudur. Avansas Blog'da ise iş hayatına dair ilginizi çekebilecek öğretici ve eğlenceli yazıları sizler için hazırlıyoruz.

Tüm yazıları göster