Sıcak çikolata; çikolata, süt ve şekerden yapılan lezzetli bir içecektir. Çeşitli çikolata malzemeleri kullanılarak farklı şekillerde yapılabilir. Temelde çikolatanın yavaşça eritilmesi, süt veya krema ve şeker eklenmesi ve bir saatten biraz daha kısa bir hazırlık süresinin ardından sıcak olarak servis edilmesini gerektirir.

İlgili İçerik: Sütlü Çay Nasıl Yapılır? Sütlü Çay Tarifi

Sıcak Çikolata Nedir?

Sıcak çikolata, katı çikolatanın sıcak su veya sütte eritilmesiyle yapılan koyu kıvamlı ve sıcak bir içecektir. Çoğu sıcak çikolata tarifinde sütlü çikolata veya bitter çikolata gibi gerçek çikolata parçaları kullanılır ve bunlar eritilerek sıcak sütle karıştırılır. 

Zengin ve kremsidir, sıcak ya da soğuk olarak tüketilebilir. Çikolata, sıcak çikolataya zengin çikolata tadını veren şeydir. Süt, çikolatayı inceltmek ve içimini kolaylaştırmak için kullanılır. Şeker ise içeceği tatlandırmak için eklenir. 

Birçok ülkenin İspanyol Sıcak Çikolatası ve Meksika Sıcak Çikolatası gibi kendine özgü sıcak çikolata tarifleri vardır.

Sıcak kakao nedir?

Sıcak kakao, kakao tozu, şeker ve sütten yapılan sıcak tatlı bir içecektir. Genellikle ince ve hafif bir kıvama sahiptir.

Sıcak Çikolatanın Tarihi

M.Ö. 500’lü yılların başlarında Mayalar, öğütülmüş kakao tohumlarının su, mısır unu ve acı biberle (ve diğer malzemelerle) karıştırılmasıyla elde edilen ve bugün bildiğimiz sıcak çikolatadan çok daha farklı bir versiyon olan çikolatayı içiyorlardı. İçeceği, kalın bir köpük oluşana kadar bir fincandan bir tencereye ileri geri dökerek karıştırıyor ve ardından içeceğin tadını soğuk olarak çıkarıyorlardı. Çikolatalı içecek her sınıftan insan tarafından içilebilmesine rağmen, zenginler bunu ağzı olan büyük kaplardan içer ve daha sonra bu kaplar da onlarla birlikte gömülürdü.

1500’lerin başında kaşif Cortez, kakao çekirdeklerini ve çikolatalı içecek yapımında kullanılan aletleri Avrupa’ya getirdi. İçecek hala soğuk ve acı bir tada sahip olsa da, popülerlik kazanmış ve Kral V. Charles’ın sarayının yanı sıra İspanyol üst sınıfı tarafından da benimsenmişti. İspanya’ya girişinden sonra içecek sıcak, tatlandırılmış ve acı biber olmadan servis edilmeye başlandı. İspanyollar bu harika yeni içecekleri konusunda çok korumacıydılar ve bu içeceğin haberlerinin Avrupa’ya yayılması için yüz yıldan fazla bir süre geçmesi gerekti.

1700’lerde Londra’ya ulaştığında, çikolata çok pahalı olmasına rağmen çikolata evleri (bugünün kahve dükkanlarına benzer) popüler ve çok moda oldu. 1700’lerin sonlarında Royal College of Physicians Başkanı Hans Sloane, Jamaika’dan çikolatayı sütle karıştırmak için bir tarif getirdi, bu da içeceği daha lezzetli hale getirdi. Diğerleri de aynı fikirdeydi ve İngilizler çikolatalarına süt eklemeye başladılar; daha sonra yemek sonrası içeceği olarak keyifle tüketildi.

Sıcak çikolata 19. yüzyıla kadar mide ve karaciğer hastalıklarının tedavisinde ve özel bir içecek olarak kullanılıyordu. Günümüzde ise bu sıcak karışım, sadece yudumlanıp tadına bakılacak bir içecek olarak değerlendiriliyor. 

Sıcak Çikolata için En İyi Çikolata Hangisidir?

Sıcak çikolata için yaklaşık bir şeker çubuğu değerinde bitter çikolataya ihtiyacınız olacak. Çikolata miktarının azlığı ve sıcak çikolatanın lezzetini nasıl etkileyeceği düşünüldüğünde, alabileceğiniz en iyi çikolatayı almanız gerekir. Eğer çok şekerli bir şeyler içmek istemiyorsanız, yüzde 60 veya daha yüksek oranda bitter çikolata da kullanabilirsiniz.

İlgili İçerik: Süt Tozu Nedir ve Nasıl Yapılır?

Sıcak Çikolata Nasıl Yapılır?

blank

Malzemeler

  • 1 su bardağı %2 süt
  • 2/3 fincan yoğun çırpılmış krema
  • 125 gr. bitter çikolata, doğranmış
  • 3 yemek kaşığı şeker
  • Çırpılmış krema

Sıcak çikolata tarifi

İlk olarak 125 gr. çikolatayı doğrayarak başlayın. Tarifte bitter çikolata kullanıldı, ancak isterseniz sütlü çikolata da kullanabilirsiniz. Çikolataları doğradıktan sonra küçük bir tencereye krema, süt ve şekeri birlikte ekleyin. Orta ateşte kaynayana kadar sürekli karıştırarak ısıtın. Güzelce kaynamaya başladığında (kaynatmayın, kaynamaya başladığında işlemi bitirin), ocaktan alın ve pürüzsüz olana kadar karıştırın.

Daha sonra bir fincana karışımı dökün ve en sevdiğiniz malzemelerle süsleyin.

Sıcak Çikolata ve Sıcak Kakao Aralasındaki Fark Nedir?

Sıcak çikolata ve sıcak kakao birbirinin yerine kullanılabilir, ancak farklı anlamlara sahiptir. Sıcak çikolata teknik olarak eritilmiş çikolata ile yapılırken, sıcak kakao kakao tozu ile yapılır. Ancak her iki yöntem de kışın herkesin sevdiği kremalı ve çikolatalı içeceği elde etmenizi sağlar.

1. İçindekiler

Çikolata aromasının kaynağı farklıdır. Sıcak çikolata, ılık süt veya krema içinde eritilmiş katı çikolata kullanılarak yapılır. Sıcak kakao ise toz haline getirilmiş kakao bazının şeker eklenerek sıcak su veya sıcak sütte eritilmesiyle yapılır. Marketlerde satılan sıcak çikolata karışımlarının çoğu teknik olarak sıcak çikolatadan ziyade sıcak kakaodur çünkü kakao tozu, süt tozu ve şeker ile yapılır.

2. Yoğunluk

Sıcak çikolata genellikle daha yoğun bir kıvama sahiptir, çünkü krema veya süt eklenmeden önce bile kakao yağı ile zaten zengin, yoğun ve yağlı olan katı çikolata kullanılarak yapılır. Ancak sıcak kakao, kakao tozu ve ilave su veya süt içerdiğinden sıcak çikolatadan daha incedir.

3. Eklenen Şeker

Sıcak çikolata eritilmiş çikolata tarafından tatlandırılır. Öte yandan sıcak kakaonun içilebilir olması için şeker veya tatlandırıcı eklenmesi gerekir, çünkü kakao tozunun kendisi %100 kakaodur ve bu içeceğinizi tatlandırılmaz. 

Eğer şeker alımınıza dikkat ediyorsanız, ev yapımı sıcak kakao daha iyi bir seçim olabilir, çünkü tatlandırıcı türünü ve miktarını kendi zevkinize ve diyetinize göre ayarlayabilirsiniz.

4. Lezzet

Yapılış şekline bağlı olarak, bir fincan sıcak çikolatanın tadı bir fincan kalın eritilmiş çikolata gibi olabilirken, sıcak kakaonun tadı çikolatadan çok süt ve şeker gibi olabilir. Fakat her ikisi de oldukça lezzetli olabilir.

İlgili İçerik: Granül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır?

Sıcak Çikolata İle İlgili En Çok Sorulan Sorular

1. Sıcak çikolatayı sütsüz yapabilirim miyim?

Lezzetli bir sütsüz ya da vegan sıcak çikolata yapmak için bitki bazlı çikolata ve sütsüz içecek kullanabilirsiniz. Bu noktada yulaf sütü ve badem sütü en iyi alternatiflerdir.

2. Ev yapımı sıcak çikolataya başka hangi malzemeleri ekleyebilirim?

Bu tarife ekleyebileceğiniz neredeyse sonsuz çeşitte alternatif vardır. Sıcak kakao bardağınızın üzerine marshmallowlar, çikolata sosu, karamel sosu ya da çırpılmış kremaya şeker serpintileri ekleyebilirsiniz.

3. Bir fincan sıcak çikolatanın yanında hangi atıştırmalıklar iyi gider?

Sıcak çikolata tatlı türü atıştırmalıklarla iyi uyum sağlasa da, zaten tatlı bir içecek olduğu için çikolatalı olmayan atıştırmalıklarla tadını çıkarmanızı önerilir.

4. Sıcak çikolata ne kadar dayanır?

Sıcak çikolatanın tadı en iyi taze yapıldığında ve sıcak tüketildiğinde çıkar. Ancak, içeceği tamamen soğumaya bırakabilir (krema eklemeden) ve ardından ağzı kapalı bir kapta buzdolabında birkaç gün saklayabilirsiniz.

Daha sonra küçük bir cezvede ocakta yavaşça yeniden ısıtın, sıcak çikolatayı kaynatmamaya veya yakmamaya dikkat edin ya da mikrodalgada 20 saniyelik kısa aralıklarla, arada karıştırarak ısınana kadar tekrar ısıtın.

Yazar Hakkında

Avansas

Avansas, her ölçekteki işletmenin tüm işyeri ihtiyaçlarını karşılayan Türkiye'nin ilk ve en büyük alışveriş platformudur. Avansas Blog'da ise iş hayatına dair ilginizi çekebilecek öğretici ve eğlenceli yazıları sizler için hazırlıyoruz.

Tüm yazıları göster