Fritöz

Toplam 8 sonuç

Aradığınız ürünü bulamadınız mı?

Formu doldurarak aradığınız ürünü bize iletin, sizin için ürünü bulalım.

Teşekkürler, ürün talebiniz alınmıştır.

Fritöz

Fritözler, özellikle yağsız ve kokusuz kızartma yapmak isteyenler tarafından tercih edilen cihazlardır. Yağ sıçramasını engelleyerek çevreye ve cilde zarar verme riskini azaltırlar. Fritözler, içerisinde yeterli miktarda yağ ekleyerek ve gerekli dijital ayarlamaları yaparak kolayca kullanılabilirler.

En sevilen yemeklerden biri olan patates kızartmasını yapmanın en kolay ve lezzetli yolu fritöz kullanmaktır. Farklı fritöz modelleri, hemen her yemekle uyum sağlayacak şekilde tasarlanmıştır. Farklı türde fritözler arasında ocak üstü ve endüstriyel tip modeller gibi çeşitli seçenekler yer alır. Popüler beyaz eşya ve mutfak eşyaları markaları, inovatif teknolojilerle donatılmış fritözler üreterek her türlü ihtiyaca uygun çözümler sunmayı hedefler. Kapasiteleri, kullanım alanları ve ısı kaynakları farklılık gösteren fritözler, sadece patates kızartması için değil, sebze veya et pişirmek için de kullanılabilir. Ev tipi kullanım için 1 litrelik fritöz tercih edilirken, profesyonel kullanım için 2 veya 5 litrelik modeller de mevcuttur. Fritözler, yiyecekleri hızlı, güvenli ve lezzetli bir şekilde pişirerek, daha az yağ çektiği için daha sağlıklı sonuçlar verirler. Az yağlı fritözler, tasarruf yapmanıza ve lezzetli ve sağlıklı yemekler hazırlamanıza olanak tanırlar. Ayrıca kızartma yaparken etrafa yağ sıçraması gibi sorunları önlerler ve farklı kapasiteleriyle kusursuz sofralar hazırlamanıza yardımcı olurlar.

Fritöz Çeşitleri ve Avantajları

Farklı fritöz modelleri birçok farklı modeli ve avantajları ile birbirinden ayrılır. Bazı modeller kilitlenebilir kapaklara sahip olurken, diğerleri döner sepetler veya büyük haznelere sahiptir. Bazı fritözler yüksek güce sahip olup hızlı bir şekilde yağın ideal sıcaklığına ulaşabilirken, diğerleri daha yavaş çalışabilir. Kilitlenebilir kapaklara sahip olanlar yağın etrafa sıçramasını önleyerek temizliği kolaylaştırırken, döner sepetli olanlar ise gıdaların eşit ısılarda kızartılmasını sağlayarak koku yayılmasını önler. Öte yandan yüksek ısıya sahip yağ ile aniden karşılaşan yiyeceklerin iç kısımları nemli kalır ve daha az yağ emer.

Endüstriyel fritözler, birden fazla haznesi ile birçok patatesi saniyeler içinde kızartabilirler. Bu ürünler özellikle restoranlar veya büyük ölçekli gıda işletmeleri için uygundur. Endüstriyel fritözlerin büyük hacimli ve yüksek güçlü olması, hızlı ve büyük miktarda yiyecek kızartma ihtiyacını karşılamak için idealdir. Öte yandan sıcaklık ayarı sayesinde yağın yüksek sıcaklık seviyesini aşmadan sabit bir sıcaklıkta kalması, daha sağlıklı bir kızartma işlemi yapılmasına olanak tanır. Tezgâh üstü modellerin hareket ettirilebilir ve kolay kurulabilir olması, küçük işletmeler veya ofisler gibi yerlerde kullanıma uygun olmalarını sağlar. Ev tipi fritözler daha küçük hacimli olmalarına rağmen, çekirdek aileler veya küçük aileler için idealdir. Airfryer olarak da bilinen fritözler, yağ kullanmadan kızartma yapabilen bir türdür ve daha az yağ kullanımı nedeniyle daha sağlıklıdır. Bu tür fritözler ayrıca çocuklu aileler için de idealdir.

Fritöz Nasıl Kullanılır?

Kızartma yapmak için kullanılan fritöz tencereleri ve elektrikli/basınçlı fritözlerin kullanımı farklıdır. Fritöz tencereleri kullanımı diğerlerine göre daha basittir. Tencerenin içine öncelikle bir miktar yağ dökülür. Yağ miktarı, pişirilecek yiyeceğin türüne bağlı olarak belirlenir. Kızartmaya uygun malzemelerden yapılan tencerelerde genellikle sepet bulunur ve pişirme işlemi kolaylaştırmak için kullanılır. Yağın üzerine sepet yerleştirilir ve çalıştırılır. Belirli bir sıcaklığa kadar yağ ısıtılır ve yiyecekler yavaşça sepete eklenir. Pişirme işlemi tamamlandıktan sonra sepet yukarı kaldırılır ve yiyeceklerin fazla yağı süzülür.

Elektrikli/basınçlı fritözlerin üzerinde bir çalıştırma düğmesi bulunur. Air (hava dolaşımı) ile çalışan cihazlar genellikle sıcaklık ve zaman ayarına sahiptir. Bazı ürünlerin ayarlarında yiyecek türü yer alır ve bu, ayar yapmayı daha kolay hale getirir. Ürünler hazneye konduktan sonra cihaz çalıştırılır. Yiyeceklerin daha eşit bir şekilde pişmesi ve yapışmaması için ara sıra bir kaşık yardımıyla veya sallayarak karıştırılması gerekir.

Fritözde Neler Pişirilebilir?

Fritöz, özellikle kızartma işlemleri için oldukça popüler bir mutfak aleti olarak bilinir. Fakat fritözde pişirilebilecek yiyecekler sadece kızartma işlemleriyle sınırlı değildir. Patates kızartması başta olmak üzere çeşitli sebzeler, hamur işleri, köfte, et çeşitleri ve deniz mahsulleri gibi birçok yiyecek fritözde kolayca pişirilebilir.

Fritözlerde pişirilen yiyecekler, kızartma sepeti çıkarıldığında tüm yüzeyleri eşit şekilde kızarmış olur. Ayrıca bu yiyecekler mümkün olduğunca az yağ içermiş şekilde servis edilebilir. Buna karşın son yıllarda yeni teknolojilerle donatılmış yağsız veya çok az yağ ile çalışabilen fritözler de kullanıma sunulmuştur. Yüksek kaliteli metal malzemeden yapılmış ve yapışmaz kaplamaya sahip olan bu tür fritözler, dijital göstergeleri sayesinde kullanımı rahatlığı sağlar. Örneğin, sıcak hava fritözleri minimum yağ kullanımı ile maksimum lezzet ve sağlık sunan bir fritöz çeşididir.

Fritözler sadece kızartma işlemleri için değil, makarnadan et yemeklerine kadar pek çok üründe de kullanılabilir. Yağsız fritözler, yiyecekleri tüm yönlerden ısıtarak pişirir ve oldukça sağlıklı sonuçlar sunar. Fakat içinde yağ olmadığı için damak tadı hassas bazı kişilere diğer kızartmalar kadar lezzetli gelmeyebilir. Bu tür modeller ile ayrıca hamur işleri ve sebze yemekleri yapmak da mümkündür. Eğer isterseniz bu tür fritözleri brokoli, havuç, kabak ve patlıcan gibi sebzelerin haşlanması için de kullanabilir, deniz mahsulleri ve et ürünleri gibi besinleri de sağlıklı bir şekilde pişirebilirsiniz.

Fritöz Seçiminde Dikkat Edilecek Hususlar

Fritöz satın alırken, öncelikle kullanım amacını ve sıklığını göz önünde bulundurmak önemlidir. Fritöz çeşitleri ve fiyatları konusunda karar vermek için, hangi enerji kaynağı ile çalıştığı ve yağ kapasitesi gibi detaylar incelenmelidir. Evler için daha işlevsel ve ekonomik olan mini fritöz seçenekleri, çok büyük kapasitelerden ziyade tercih edilebilir. Bu tip fritözlerin fiyatları da yüksek kapasiteli diğer modellere göre oldukça makuldür.

Profesyonel amaçlar için tercih edilen 2'li veya 5'li fritözler ise daha yüksek kapasiteli ve teknik özellikleri daha gelişmiş fritözlerdir. Yağsız çalışan modellerin fiyatları biraz daha yüksek bir segmentte olabilir. Ancak uzun vadede yağ değiştirme derdi olmadığından daha ekonomik olabilirler. Fritözlerde watt değeri de seçim konusunda önem taşır. Watt değeri, yağın daha hızlı bir şekilde gereken sıcaklığa ulaşmasını ve yiyeceklerin daha çabuk kızarmasını sağlar. Ayrıca kızartma sepetinin dışarıdan hareket ettirilebilmesi, termostat ayarlama, ısı göstergesi ve iç hazneyi görmeyi sağlayan pencere gibi fonksiyonel özellikler de kullanıcıların tercihleri üzerinde etkili olabilir.

Fritöz Temizliği Nasıl Yapılır?

Yiyeceklerin yağda pişirilmesi nedeniyle fritözlerin temizliği de oldukça önemlidir. Temizlemek için öncelikle fritözün soğumasını bekleyin. Ardından iç haznesi çıkarılabilir ise çıkarın ve sıcak sabunlu suyla yıkayın. Eğer iç hazne çıkarılamıyorsa, bir miktar yağ çözücü damlatıp üzerine kaynar su dökerek 20-30 dakika bekleyin. Sonrasında bir süngerle hazneyi temizleyin ve durulayın.

Fritözün dış yüzeyi de temizlenmelidir. Bunun için bir miktar yağ çözücü kullanarak dış yüzeyi silin ve ardından temiz bir bezle kurulayın. Elektrik sisteminin kenarlarına dokunmadan önce fritözün fişini çektiğinizden emin olun. Kenarlardaki kiri çıkarmak için nemli bir bez kullanabilirsiniz. Fritözün kapağını da temizlemeyi unutmayın. Kapak temizliği için bir miktar yağ çözücü kullanarak kapakta biriken yağı çıkarabilirsiniz. Fritözün temizliği sık sık yapılmalıdır. Aksi halde biriken yağlar fritözün performansını düşürebilir ve yiyeceklerin lezzetini etkileyebilir. Ayrıca düzenli olarak temizlenmeyen fritözler sağlık sorunlarına neden olabileceği unutulmamalıdır.

Son zamanların popüler ürünlerinden olan ve Airfry ismi ile bilinen az yağlı ve sıcak hava sistemi ile çalışan fritözler pek çok pişirme yöntemini bir arada barındırır. Örnek vermek gerekirse, Philips marka fritözler, önceden ayarlanan programları yardımıyla tek bir dokunuşla donmuş atıştırmalıklardan ızgaraya kadar pek çok pişirmeyi yapabilir. Benzer şekilde Luxell fritözlerin çoğu neredeyse hiç yağ kullanmadan kokusuz ve tam kararında kızartma yapabilmeye imkân tanır. Bu markaların yanı sıra daha pek çok fritöz çeşidi için Avansas ürün seçkisine göz atabilir, kaliteyi avantajlı fiyatlara satın alabilirsiniz.