Kesintisiz Güç Kaynakları

Toplam 3 sonuç

Aradığınız ürünü bulamadınız mı?

Formu doldurarak aradığınız ürünü bize iletin, sizin için ürünü bulalım.

Teşekkürler, ürün talebiniz alınmıştır.

Kesintisiz Güç Kaynağı Nedir? Ne İşe Yarar?

Endüstriyel tesisler, özel işletmeler gibi bazı alanlarda üretim, haberleşme gibi çeşitli işlemlerin kesintiye uğramaması ve aksamaması için kesintisiz güç kaynağı kullanılır. Peki, kesintisiz güç kaynağı nedir?

Kesintisiz güç kaynağı (Uninterruptible Power Supply – UPS), elektrikle çalışan sistemlerde meydana gelebilen çöküntü, yükselme, ani değişim ya da kesinti gibi durumlarda devreye girerek hem şebekeyi koruyan hem de enerji üreterek mevcut işleyişi sürdüren elektronik cihazlardır. Diğer yandan UPS’lerin asıl amacı, enerji üretiminden çok sisteme temiz ve kaliteli enerji aktarımını sağlamaktır

Elektrik kesintisi güç kaynağı modelleri, farklı sektörlerin geniş spektruma yayılan sayısız alanında kullanılmaktadır. Bu alanlardan bazıları şunlardır:

  • Bilgisayar destekli otomasyon sistemleri
  • Tıbbi elektronik cihazlar
  • Havaalanı aydınlatmaları
  • Hava trafik kontrol merkezleri
  • Haberleşme ve yayın kuruluşları
  • Asansörler
  • Elektronik kapılar
  • Barkod cihazları
  • Yazar kasalar
  • CNC tezgahları

Ayrıca “Kesintisiz güç kaynağı ne işe yarar?” sorusu dışında UPS ve jeneratör arasında ne gibi farklar olduğu da akıllarda soru işareti oluşturabilir.

UPS kesintisiz güç kaynağı ve jeneratör arasındaki en temel fark çalışma prensipleridir. Kesintisiz güç kaynağı çeşitleri, sistemde elektrik kaynaklı oluşabilecek herhangi bir problemde aksama olmadan devam edebilmeyi mümkün hale getirirken jeneratörler yalnızca elektrik enerjisi kesildiği anda devreye girerler. Bu yüzden UPS’lerin temel amacı sebebi ne olursa olsun elektrik kesintisini önlemek, jeneratörlerin temel amacı ise yalnızca elektrik kesildiğinde enerji sağlamaktır ve çoğu zaman ikisi bir arada kullanılır.

Kesintisiz Güç Kaynağı Seçimi Nasıl Yapılmalıdır?

UPS‘ler; offline, online, line interactive ve çıkış gerilimlerine göre çalışan sistemler olmak üzere dört farklı başlık altında incelenebilir. UPS seçimindeki en önemli detayı ise sistemdeki yükün kritikliği oluşturur. Örneğin; amaç yalnızca kısmi elektrik kesintisini önlemek ise offline kesintisiz güç kaynakları diğerleriyle karşılaştırıldığında çok daha hesaplı bir tercihtir. Yükün kritiklik boyutu dışında diğer önemli bir faktör ise ihtiyaç duyacağınız güç miktarıdır.

UPS’ten beslenmesini istediğiniz cihaz güçlerinin toplamı size ihtiyaç duyacağınız nihai güç miktarını verir. Ayrıca UPS güç faktörü de özellikle büyük işletmelerde reaktif ceza ödememek için oldukça önemlidir. Bu nedenle UPS güç faktörünün 1 değerine yakın olması gerekir. Son önemli detay ise UPS verimidir. UPS’lerin verimi, şebekedeki elektriği filtrelerken kaybolan enerji miktarına göre ölçülür.

UPS’lerin filtreleme işlemi esnasında kaybolan enerji miktarı düşük ise bu durum faturaya da yansır ve daha az ücretlerle daha verimli sonuçlar elde edilir. Marka, model ve fiyat gibi ana unsurlar dışında kesintisiz güç kaynağı seçimi sırasında dikkat edilebilecek detaylardan bazıları şunlardır:

  • Çıkış gücü
  • Nominal aktif güç
  • Faz sayıları
  • Akü tipi
  • Akü adedi
  • LED gösterge
  • Arayüz
  • Çevresel koşullar
  • Standartlar

Kesintisiz Güç Kaynağı Nasıl Şarj Edilir?

Kesintisiz güç kaynakları, telefon tarzı şarj edilebilir cihazlarda olduğu gibi klasik bir şarj sürecine sahip değildir. O halde, kesintisiz güç kaynağı nasıl şarj edilir?

UPS’lerin şarj olabilmesi için güç kablolarını prize takmanız yeterlidir. Ardından enerji kesintisinde çalışmasını istediğiniz televizyon, bilgisayar, sunucu, elektrik süpürge ve benzeri cihazların fişlerini de doğrudan UPS’lere bağlayabilirsiniz. Bu esnada UPS’ler ekstra bir işleme gerek kalmadan kendi kendilerini şarj edebilir ve herhangi bir kesintide otomatik olarak devreye girerler.

Kesintisiz güç kaynaklarının aküleri çoğu zaman üretici tarafından dolu şekilde gönderildiği için başlangıç aşamasında şarja gerek yoktur. Ancak üreticinin aküleri dolu şekilde göndermediği durumlarda ya da nakliye sürecinden kaynaklı olarak UPS’lerin kullanılmadan önce şarj edilmesini gerektiren durumlar da söz konusu olabilir. Bu gibi süreçlerde kesintisiz güç kaynağını ambalajından çıkardıktan sonra toplam şarj süresi kadar şarj edebilirsiniz. UPS’lerin şarj süreleri genellikle 4 - 6 saat arasında değişir.

Kesintisiz güç kaynaklarını kullanmadan önce şarj edebilmek için yapmanız gereken tek işlem ana cihazı prize takmaktır. Bu esnada cihaza herhangi farklı bir elektrikli alet bağlamamanız gerekir. Aksi takdirde mevcut enerji çalışan diğer cihaza aktarılacağı için aküler beklenen sürede ve şekilde dolmayabilir. Kısacası kesintisiz güç kaynağı modellerini şarj edebilmek amacıyla ayrı bir şarj aletine ihtiyacınız yoktur ve UPS’ler nadir olarak başlangıç aşamasında şarja ihtiyaç duyarlar.

Kesintisiz Güç Kaynağı Kaç Saat Çalışır?

‘‘Kesintisiz güç kaynağı kaç saat çalışır?’’ sorusu için sabit bir cevaba ulaşmak mümkün değildir. Kesintisiz güç kaynaklarının çalışma süreleri, tıpkı şarj süreleri gibi sundukları performansa bağlı olarak değişiklik gösterir. Besleme kapasitesine ve sistemin ihtiyaç duyduğu güç akımına bağlı olarak 5 dakikadan 2 saate kadar enerji sağlayabilen UPS’lerin asıl amacı daha önce de belirtildiği gibi enerji kesintilerinde uzun süreli enerji üretmekten çok sistemin devamlılığını ve korunmasını sağlamaktır. Bu yüzden kesintisiz güç kaynakları genel olarak uzun süreler boyunca enerji üretmezler.

Kesintisiz güç kaynakları, can güvenliği açısından risk yaratabilecek ya da veri kaybına sebep olabilecek kritik durumlarda devreye girerek devam eden işlemlerin tamamlanmasını veya dosyaların kaydedilmesini mümkün hale getirir. Bu da en iyi kesintisiz güç kaynağı seçeneğinin başta kullanım amacı ve kullanılacağı işletme olmak üzere birçok kritere bağlı olarak değişiklik göstermesine yol açar. Haliyle ev ortamında kullanılabilecek bir UPS modeli ile sunucular için kullanılabilecek bir UPS modeli arasında pek çok fark vardır.

Ev tipi olarak tanımlanabilecek kompakt boyutlardaki, hafif UPS modelleri; genellikle düşük ve kısa süreli enerji üretimine sahip olan kesintisiz güç kaynaklarından meydana gelir. İşletmelerde kullanılan ve sunucuların, asansörlerin ya da iş makinelerinin çalışmasını sağlayan UPS seçenekleri ise daha büyük boyutlu, daha ağır ve birden fazla sayıda olabilir. Aynı zamanda tüm unsurlar, kesintisiz güç kaynağı modeli seçerken dikkat edilmesi gereken faktörlerdir.

En İyi Kesintisiz Güç Kaynağı Modelleri Nereden Satın Alınır?

Kesintisiz güç kaynağı modellerine teknoloji mağazaları ve online alışveriş siteleri aracılığıyla sahip olabilirsiniz. Ancak avantajlı bir alışveriş için her şeyde olduğu gibi UPS satın alırken de dikkat etmeniz gereken detaylar bulunur. Örneğin; teknoloji mağazalarında ürünleri anında inceleyebilme ve satın alabilme imkanınız olsa da kısıtlı seçenekler nedeniyle yalnızca size sunulan modellerden birini seçmek zorunda kalırsınız. Bu nedenle ihtiyaçlarınıza ve bütçenize tam olarak uyan bir alternatif bulamayabilirsiniz.

Online alışveriş üzerinden tüm kesintisiz güç kaynağı modellerini inceleyebilir, aradığınız seçeneğe kolayca ulaşarak yalnızca birkaç tıkla satın alabilirsiniz. Marka ve model karşılaştırması dışında fiyat karşılaştırması da yapabilir, böylece sizin için en uygun cihaza en uygun fiyat avantajıyla sahip olabilirsiniz. Avansas, tüm ofis ve kırtasiye ürünlerinde olduğu gibi kesintisiz güç kaynağı konusunda da ihtiyaç duyduğunuz modeli size daima uygun fiyat ve hızlı kargo avantajıyla sunar.

Kesintisiz Güç Kaynağı Fiyatları Ne Kadardır?

Kesintisiz güç kaynağı fiyatları, oldukça ekonomik değerlerden daha yüksek ve kapsamlı alternatiflere kadar oldukça geniş bir aralıkta yer alır. Bunun en temel sebebi ise UPS modellerinin birbirinden farklı performans değerleri içermesidir. Markaları, tepkime süreleri, sahip oldukları güç oranları, ürettikleri enerji miktarları ve içerdikleri teknolojiler gibi birçok kriter, kesintisiz güç kaynaklarının fiyatlarını doğrudan etkiler. Ayrıca kompakt tasarım faktörü de UPS modelleri için önemli bir fiyat kriteridir.

Aradığınız kesintisiz güç kaynağı modeli ve kesintisiz güç kaynağı fiyatı ne olursa olsun, siz de Avansas’ın ofis ve bürolara özel dünyasına adım atarak iş yeriniz için en ideal seçeneğe kolayca ve avantajlı bir şekilde sahip olabilirsiniz. TOBB Güven Damgası sahibi olan Avansas, üstün hizmet standartlarıyla online alışveriş için doğru adrestir.