Un ve İrmik

Toplam 4 sonuç

Aradığınız ürünü bulamadınız mı?

Formu doldurarak aradığınız ürünü bize iletin, sizin için ürünü bulalım.

Teşekkürler, ürün talebiniz alınmıştır.

Un ve İrmik

Un ve irmik, mutfak alanında kullanılan ürünler arasında yer alır. Öğünlerin temel taşlarından olan ürünler, yüksek besin değerlerine sahiptir. Tatlıdan tuzluya birçok lezzetli yemekte kullanılarak Türk mutfağının tamamlayıcıları arasında yer alır. Besleyiciliğinin yanı sıra vücuda sağladığı pek çok fayda ile bilinir. Süt ve toz şeker ile desteklendiğinde eşsiz tatları oluşturan bu ürünler, çoğu kişi tarafından severek tüketir.

Un ve İrmik Nedir ve Nasıl Kullanılır?

Un, tahıl tanelerinin öğütülmesi ile ortaya çıkan en ince toza verilen isimdir. Buğday, çavdar, yulaf, pirinç, mısır ve arpa başta olmak üzere birçok tahıl, çeşitli işlemlerden geçirilerek son hâlini alır. Öncelikle, öğütülecek tahıllar için kurutma işlemi yapılır. Nem oranı, %12 ile 14 arasında tutularak gerekli koşullar sağlanır. Toz, kabuk, sap ve çöplerden ayrılan tahıllar, bir ya da birkaç kez öğütülür. Tüm işlemlerden sonra en saf hâli ile paketlenerek piyasaya sunulur.

Ürün, birden fazla tahıl ile üretilerek farklı çeşitlere ayrılır. Bu çeşitler; irmik, tam buğday, pirinç, siyez, mısır ve karabuğday unu olarak adlandırılır. Her un, farklı kullanım alanına sahiptir. Tatlı ve tuzlu tüm yiyeceklerde belirli oranlarda kullanılır.

İrmik çoğunlukla durum buğdayından üretilen, iri taneli bir yapıya sahip olan un çeşidi olarak bilinir. Aynı zamanda sarı renklidir. Genellikle tatlı yapımında sıkça kullanılır. Belirli miktarda tüketilen irmiğin birçok faydası bulunur. Yüksek karbonhidrat miktarına sahiptir, aynı zamanda iyi bir enerji kaynağıdır. Yorgunluk ve bitkinlik hissinin olduğu anlarda, besinlerle birlikte tüketilebilir. Özellikle sporcuların ve gelişim çağındaki çocukların öğünlerinde kullanılabilir. Kişiye tokluk hissi sağlayarak kilo alımlarının önüne geçer.

Un ve İrmik Çeşitleri Nelerdir?

Her mutfağın vazgeçilmezi hâline gelen bu ürünler, birçok yemeğin temel bileşeni olarak kullanılır. Yanında kullanılan tamamlayıcı malzemelerle ekmek, tatlı, tuzlu ya da ana yemeğin oluşmasını sağlayan un çeşitleri aşağıdaki gibi sıralanabilir;

Tam buğday unu

Tam buğday unu, besin değeri yüksek un çeşitlerinden bir tanesidir. Yapısında; besleyiciliği yüksek iç kısım olan ruşeym, nişastalı kısım olan endosperm ve lifli dış kısmı oluşturan kepek yer alır. Ekmek ya da makarna olarak tüketildiğinde sindirim sistemi için birçok fayda sağlar. Kullanıldığı her öğüne eşsiz bir lezzet sunar. İçerdiği zengin lif ve proteinler sayesinde yüksek enerji sağlar. Gün içerisinde zindeliği korumayı sağlayarak tokluk hissi verir.

Pirinç unu

Pirincin çeşitli yollar ile öğütülmesi ile oluşturulan pirinç unu, sağlıklı ve besleyici alternatifler arasındadır. Pirinç içerisindeki selenyum, mineral ve karbonhidrat, bu üründe de yer alır. Özellikle bebeklerin ek gıdaya geçiş döneminde kullanılarak bebeğin sağlıklı gelişiminde rol oynar. Mineral desteği sayesinde bebeğin bağışıklık sistemini güçlü tutar.

Kıvam arttırma konusunda da destek alabileceğiniz ürün, ölçüsü tutmayan tatlı ya da tuzlular için tamamlayıcı bir alternatiftir. Kullanıldığı her yiyecekte lezzeti ve aromayı arttırır.

Siyez unu

Tarihi 12 bin yıl öncesine dayanan ürün, siyez buğdayından elde edilir. Genetik yapısının uzun yıllar boyunca değişmemesi, siyez ununun tüketimini destekleyen özelliklerden biridir. Tip 2 diyabetin önüne geçmeyi amaçlayarak kilo vermeyi de hızlandırır. Kolesterol içermeyen yapısı ile kalp ve damar sağlığını korur.

Galeta unu

Çoğunlukla kızartma ve hamur işlerinde tercih edilen galeta unu, yiyeceklerin kaplanması görevini üstlenir. Kendine has lezzeti ile pek çok tarifte yerini alır. Bayat ekmeklerin ufalanması ile oluşturulabileceği gibi aynı zamanda çekilmiş buğday, tuz ve suyla da yapılabilir.

Mısır unu

Özellikle Karadeniz mutfağında sıkça tercih edilen mısır unu, pek çok yemek çeşidinde kullanılır. Mısırın öğütülmesi ile oluşan ürün, canlı sarı rengi ile kolayca ayırt edilir. Yöresel yemeklerde de kullanılarak insan vücuduna birçok fayda sunar. Protein açısından zengin olan ürün, vücudun ihtiyaç duyduğu enerjiyi sağlar. Antioksidan yapısı, bağışıklık sistemini güçlendirerek çeşitli hastalıkların önüne geçer. Kan hücrelerinin gelişimini destekleyerek kansızlığa iyi gelir.

Karabuğday unu

Karabuğday unu, gluten intoleransı olan kişiler için son derece uygundur. İçerisinde yer alan vitamin ve mineraller, insan sağlığı için faydalıdır. Diyet programlarında sıkça tercih edilerek, besleyici ve doyurucu yapısı ile kilo verimini destekler. Kan şekerini dengeleyerek diyabet hastaları için iyi bir alternatif oluşturur.

İrmik unu

Makarna yapımında kullanılan durum buğdayının öğütülmesi ile oluşan irmik unu, birçok tatlı çeşidinde kullanılır. Oluşturulan hamurlara esneklik katarak yemeklerde pratik çözümler sunar. Yapısında, başta B vitamini olmak üzere birçok vitamin ve mineral bulundurur. Bu özellikleri sayesinde çeşitli kalp rahatsızlıklarının oluşmasını önler. Kabuklu (esmer) ve kabuksuz (beyaz) olmak üzere iki farklı çeşide sahiptir.

Un ve İrmik Satın Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Kaliteli ve lezzetli yemeklerin tamamlayıcıları olan un ve irmik, zengin içeriği ile birçok fayda sağlar. Bu ürünlerin vücut için fayda sağlaması ve en güzel yemeklerin oluşması için belirli kriterlerde olması gerekir. Satın alırken dikkat edilmesi gereken kriterler aşağıdaki gibidir;

  • Kaliteli bir un ve irmik, gerekli vitamin ve mineralleri içermelidir. Aksi hâlde vücudun ihtiyaç duyduğu faydayı sağlamaz.
  • Doğru şartlarda üretilenler rengi ve yumuşaklığı ile kendini belli eder. Alışılmışın dışında bir renge sahip ürünler ise bozulmaya yüz tutmuş demektir.
  • Kullanım öncesinde koku kontrolü yapılmalıdır. En ufak bir rutubet kokusu, un ve irmiğin kalitesini kaybettiğini gösterir. Bu durumda ürünleri kullanmanız önerilmez.
  • Güvenilir ve kalitesinden emin olduğunuz bir markayı tercih etmeniz tavsiye edilir. Yemeklerin temel bileşeni olan bu ürünlerin kalitesiz oluşu, diğer tamamlayıcıların da yapısını bozarak performansı düşürür.
  • Ambalaj yapısı son derece önem taşır. Dayanıklı bir ambalaj, ürünlerin raf ömrünü arttırır. Aynı zamanda ambalajda yırtık ve kesik olmamasına özen gösterilmelidir.

Un ve İrmik ile Hangi Yemek ve Tatlılar Yapılır?

Un, kullanıldığı yemek ve tatlılara eşsiz lezzetler katar. Börek, poğaça, açma ve simit başta olmak üzere birçok hamur işinde kullanılır. Genellikle şerbetli tatlılarda sıkça kullanılmakla birlikte aynı zamanda kek, kurabiye, puding ve pastanın yer aldığı daha hafif lezzetlerde de tercih edilir.

Yemeklerin baş tacı olan beşamel sosun yapımında da undan yararlanılır. Vücut sağlığına ve kilosuna önem veren kişiler, genellikle tam buğday, karabuğday ve mısır çeşitlerine yönelir. Diyet besin grubunun tamamlayıcıları olan sağlıklı ürünler sayesinde vücut direnci korunur.

İrmik genel olarak tatlılarda tercih edilse de yemek ve çorbalara da eşsiz bir lezzet katar. İrmik dolgulu baklava ve muhallebi çeşitleri sıkça tercih edilen tatlılar arasındadır. İrmik helvası, irmiğin en çok kullanıldığı alanların başında gelir. Eşsiz aroması ve lezzeti ile her yaştan seveni vardır. Aynı zamanda besleyiciliği son derece yüksektir.  İrmikle yapılan ekmek ve çorbalar da oldukça lezzetli gıdalardır.

Un ve İrmik Fiyatları Ne Kadardır?

Lezzetli tatlı ve tuzlu yiyeceklerin baş tacı olan ürünler, mutfağınızın en değerli besinleri arasında yer alır. İrmik ve un fiyatları birçok kritere bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Marka, tür, ağırlık ve içerik başta olmak üzere fiyatların çeşitlenmesini sağlayan birçok faktör mevcuttur.

En iyi un markası ve çeşitlerine avansas.com üzerinden ulaşabilir; yemeklerinize eşsiz bir lezzet katabilirsiniz. Birbirinden farklı kaliteye sahip markalar sayesinde yaptığınız tüm yemeklerin tadı damağınızda kalır.

"