Ketçap, Mayonez ve Soslar

Toplam 2 sonuç

Aradığınız ürünü bulamadınız mı?

Formu doldurarak aradığınız ürünü bize iletin, sizin için ürünü bulalım.

Teşekkürler, ürün talebiniz alınmıştır.

Ketçap ve Mayonez ile Yenilen Yemekler Nelerdir?

Türk mutfağındaki yeri çok da eski olmayan ketçap ve mayonez, aslında çok uzun yıllardır kullanılan soslardır. Soğuk yemek sosları kategorisindeki bu mamuller, dünya çapında yaygınlaşmış lezzetler arasındadır. Özellikle fast food sektöründeki yemeklerin olmazsa olmazları soğuk içecekler ve soslardır.

Bu sosların eşlik ettiği ve dünya genelinde kabul görmüş bazı yemekler vardır. Söz konusu yemeklerden bazıları şu şekilde sıralanabilir:

  • Hamburger
  • Pizza
  • Patates Kızartması
  • Köfte
  • Makarna
  • Sandviç
  • Çoğunlukla ızgara olmak üzere tavuk ve et
  • Soğan halkası, nugget gibi atıştırmalıklar

Soğuk soslarla birlikte yenilen bu yemekler arasındaki hamburger, genellikle içinde de bu sosları barındırır. Diğer yemeklerin ise yanında bu soslar servis edilerek tercih yiyen kişiye bırakılır. Sos tercihi damak zevki ile alakalı olduğu için bu listenin dışındaki yemeklerin de sık sık ketçap ve mayonez ile yenildiği görülebilir.

Fast food ile özdeşleşmiş olan ketçap ve mayonezi farklı yemekler ile birlikte tüketmek mümkündür. Yaygınlaştığı mutfağın yemeklerine hemen uyum sağlayan bu soslar Türk mutfağında da yöresel yemekler ile birlikte servis edilir. Bu durumun en çok öne çıkan örneği pirinç pilavıdır.

Pirinç pilavının ketçap mayonez ile birlikte yenip yenmeyeceği konusu halk arasında bir tartışma konusudur. Buna rağmen lokantalarda pirinç pilavının yanında bu sosların servis edilmesi, pilavı ketçap ve mayonez ile yenilen yemekler arasına sokmuştur.

Tost, kumpir, kumru, omlet gibi pek çok yemek de bu soslar ile birlikte yenilen yemekler arasına dahil edilebilir. Ayrıca hazır yemek sektöründe döner gibi ekmek arası ve dürüm şeklinde servis edilen pek çok yemeğin de bu soslarla tatlandırıldığı görülebilmektedir.

Yemekler dışında salatalarda da bazı soslara yer verilir. Bu iki sos özelinde bakıldığında özellikle mayonezin başta Rus salatası olmak üzere mezelerde kullanımı ön plana çıkmaktadır.

Ketçap ve Mayonez İçinde Neler Bulunur?

Ketçap; renginden, kokusundan, kıvamından ve tadından da anlaşılabileceği üzere domates temelli bir sostur. Yemeklerde hafif bir domates salçası etkisi yaratsa da içeriğinde domatesten çok daha fazlası vardır. Ana malzemelerinin arasında domates ile birlikte modifiye nişasta, şeker, tuz ve sirke vardır. Bunlara ek olarak değişkenlik göstermekle birlikte baharat, soğan ve sarımsak tozu, elma suyu konsantresi ve biber gibi malzemelerle tatlandırılır.

Ketçabın ideal formuna ulaşması için malzemelerinin arasına bazı koruyucu ve düzenleyici maddeler eklenir. Potasyum sorbat ve sodyum benzoat gibi maddeler koruyucu olarak kullanılırken asit düzenleyici olarak da laktik asit tarife dahil edilir.

Mayonezin içeriğinde de bazı ortak malzemeler olsa da aslında daha zengin bir tarifi vardır. Tarifin temelini yumurta sarısı oluşturur. Ana malzemeler arasında ise yumurta sarısı ile birlikte bitkisel yağ, şeker, tuz, su, modifiye nişasta ve sirke bulunur. Limon ve hardal da çoğu zaman ana malzemeler arasına dahil edilir.

Ana malzemeler dışında bazı koruyucu ve düzenleyici maddeler, bu sosun içerisinde yer alır. Bu doğrultuda söz konusu maddeler şu şekilde sıralanabilir:

  • Sorbik asit (koruyucu)
  • Ksantan gam (kıvam artırıcı)
  • Sitrik asit (asitlik düzenleyici)
  • Laktik asit (asitlik düzenleyici)
  • Beta karoten (renklendirici)
  • Kalsiyum disodyum EDTA (antioksidan)

En İyi Ketçap Mayonez Markaları Hangileridir?

Söz konusu ketçap ve mayonez gibi gıda maddeleri olduğunda, tercih edilecek markanın önemi bir hayli artar. Bunun sebebi yanlış marka tercihinde tüketilecek gıda maddelerinin sağlığa zararlı olma ihtimalidir. Bu doğrultuda en iyi markalara ulaşabilmek adına Avansas tercih edilebilir. Avansas’ta her zaman en iyi markaların ürünlerine yer verilir. Bu markalardan biri de en iyi ketçap markası olarak kabul gören Calve’dir.

Calve

Calve, yüz yıldan daha eski geçmişiyle sos üretiminde ön plana çıkmış bir markadır. Calve ketçap mayonez dışında ranch, hardal, buffalo ve acılı sos da üretir. Sadece sos üretimine odaklanmış olması ise ürünlerin kalitesini yükselten bir detaydır. Calve ketçap ve mayonez ürünleri, ambalajları ile ün kazanmıştır. Akıllı kapak teknolojisi sayesinde ambalaj ve kullanıcının eline sos bulaşmaz, ayrıca tazeliğini de uzun süre korur.

Ketçap ve Mayonez Kaç Kaloridir?

Mayonez ve ketçabın çok sevilen soslar olması, yemekler dışında kullanılmasına da yol açmıştır. Başta kuruyemiş ve cipsler olmak üzere pek çok atıştırmalığın bu soslar ile tatlandırılması, gıda üreticileri tarafından kullanılan yaygın bir yöntemdir. Dolayısıyla söz konusu sosların tüketiminin her geçen gün biraz daha artması muhtemeldir. Sıklıkla tüketildiği için bu gıdaların kalori değerlerini bilmek ise sağlık açısından faydalı olabilir.

Gıda maddeleri, üreticiler tarafından farklı tarifler uygulanarak üretilebilir. Dolayısıyla kalori değerlerinde küçük farklılıklar olabilir. Bu doğrultuda 100 gramlık ketçap, ortalama 111,6 kcal’dir. Mayonezin 100 gramı ise ortalama 679,7 kcal civarındadır. Aradaki bu farkın sebebi ise mayonezin yüksek oranda bitkisel yağ içermesidir.

Ketçap ve Mayonez Alışverişi Yaparken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Ketçap ve diğer sosların da dahil olduğu gıda grubu ürünler sağlığı doğrudan etkilediği için son derece dikkatli bir şekilde satın alınmalıdır. Satın alma sırasında dikkat edilmesi gereken en önemli unsur markadır. Bu noktada en güvenilir mayonez ve ketçap markaları tercih edilmelidir.

Satın alım sırasında ürünlerin içeriğine de dikkat etmek önemlidir. Ürünü tüketecek kişiler, üretim sırasında kullanılan malzemelere karşı alerjilerinin olmadığından emin olmalıdır. Ayrıca her markanın farklı bileşenler kullanabileceği ve bazılarının sağlığa zararlı olabileceği unutulmamalıdır.

Alışveriş sırasında tercih edilecek sosun miktarını da göz önünde bulundurmak faydalı olabilir. Bu soslar zamanla bozulabileceği için ihtiyaçtan fazlasını almak doğru olmaz. Ekonomik anlamda da tasarruf sağlamak adına ihtiyaca en uygun miktar seçilmelidir.

Ketçap ve mayonez alışverişi yaparken dikkat edilecek bir diğer unsur da alışverişin yapılacağı yerdir. Güvenilir bir ortamdan alışveriş yapmak hem sağlık hem de fiyat açısından avantaj sağlamak demektir. Bu noktada alışveriş için Avansas, ideal bir tercihtir.

Avansas’ta Satılan Ketçap ve Mayonezlerde Sağlığa Zararlı Maddeler Bulunur mu?

Avansas’ta satılan ketçap ve mayonez markaları, halk arasında kabul görmüş, güvenilir ve seçkin markalardır. Söz konusu markaların ürünleri geçerli yasal mevzuatlar dahilinde üretilmiş olup ürün içerikleri ilgili kurumlarca denetlenmiş durumdadır. Dolayısıyla Avansas’taki sos ürünlerinin normal şartlarda sağlığa zararlı maddeler içermesi söz konusu değildir.

İçeriğinde koruyucuların ve düzenleyicilerin bulunduğu bu sosların tüketimi sırasında her ihtimale karşı dikkatli olunmalıdır. Aşırı tüketilmesi halinde sağlığa zararlı olabileceği unutulmamalıdır.

Ketçap Mayonez Fiyatları Ne Kadardır?

Piyasadaki marka çeşitliğinin değişkenlik yarattığı ketçap mayonez fiyatları, birkaç temel unsur dikkate alınarak belirlenir. Fakat üretici tarafından belirlenen fiyatın seviyesini değiştiren bazı etkenler de mevcuttur.

Seviyeleri farklı olduğu için ketçap fiyatları ve mayonez fiyatları ayrı ayrı değerlendirilmelidir. Mayonezler genellikle ketçaplardan daha yüksek fiyatlarla satışa sunulurken ikili paketler halinde satıldıklarında fiyatlar, daha ekonomik bir seviyeye gelebilir.

Söz konusu sosların fiyatlarının belirlenmesinde dikkat edilen detaylardan birisi ağırlıktır. Piyasada her ihtiyaca hitap edebilmesi adına 250 gramdan 10 kilograma kadar değişen ağırlıklarda ketçap ve mayonez vardır. Ketçabın daha az yoğunlukta olması ise aynı boyuttaki ambalajda daha fazla bulunmasına sebep olmaktadır. Bu da fiyat farkı doğuran bir başka detaydır.

En uygun mayonez ve ketçap fiyatlarına ulaşabilmek için Avansas en doğru tercih olacaktır. Firmamız, pek çok kategoride olduğu gibi gıdada da fiyat avantajı sunar. Ayrıca toptan alışveriş yapma imkânı tanıyarak çoklu alımlar sayesinde tasarruf yapmaya yardımcı olur.